Američka tržišta

Američka tržišta u porastu

Biznis

Indeksi na Wall Streetu porasli su u ponedjeljak nakon oštrog pada prošle sedmice, a sve zbog pozicioniranja ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. Dow Jones skočio je 423 boda ili 1,60 posto, na 26.925 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,23 posto, na 3.310 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 10.957 bodova.

Nakon što su prošle sedmice potonuli više od 5,5 posto, što je bio njihov najveći sedmični gubitak od marta, berzovni indeksi su na početku ove sedmice nadoknadili dio gubitaka. Rekordno brzo širenje koronavirusa u SAD-u i Evropi, što je bio glavni uzrok prošlosedmičnog pada tržišta, jučer je bilo u drugom planu jer su u fokusu ulagača predsjednički izbori.

Analitičari idućih dana očekuju nestabilno trgovanje i promjenu dugoročnih investicijskih politika, ovisno o tome hoće li na izborima pobijediti sadašnji republikanski predsjednik Donald Trump ili demokratski kandidat Joe Biden.

Ulagači se klade na Bidenovu pobjedu, čija bi vlada, prema očekivanjima, mogla donijeti veliki paket poticajnih fiskalnih mjera i promovirati zelenu energiju, već neko vrijeme ulažu u industrijske i dionice ekoloških energetskih kompanija, kao i male kompanije.

S druge strane, analitičari JP Morgana uvrstili su dionice Bank of America, Wells Farga i Cititgroupa na listu “Trumpove košarice” dionica. S&P indeks bankarskog sektora skočio je jučer 2 posto. Snažno su porasle i cijene dionica u energetskom, rudarskom te industrijskom sektoru. S druge strane, Nadaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica koje su donedavno snažno rasle, jučer je zaostao u odnosu na skok Dow Jonesa i S&P 500 indeksa.

Kako je tehnološki sektor prošle sedmice bio najveći gubitnik, premda je većina najvećih kompanija iz tog sektora, od Applea i Amazona do Alphabeta i Microsofta, izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, moguće je da se radi o povlačenju ulagača iz tog i preusmjeravanju u druge sektore.

“Teško je reći radi li se o sektorskoj rotaciji ili špekulacijama trgovaca uoči predsjedničkih izbora. U svakom slučaju, ove se sedmice može očekivati nestabilno trgovanje”, kaže Peter Giacchi, direktor u tvrtki Citadel Securities, prenosi Reuters.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *