AstraZeneca

AstraZeneca kupuje Alexion Pharmaceuticals

Biznis

Britanska kompanija AstraZeneca dogovorila je kupovinu američkog proizvođača lijekova Alexion Pharmaceuticals za 39 milijardi dolara što je predstavljeno kao najveći ugovor u historiji ove kompanije.

Proizvođač lijekova Alexion, i kompanija koja je trenutno najpoznatija po proizvodnji vakcine protiv koronavirusa, dogovorili su detalje ugovora, a britanska kompanija izjavila je kako će dioničari Alexiona dobiti 60 dolara u gotovini i oko 115 dolara po dionici, u običnim dionicama AstraZenece kojima se trguje u Velikoj Britaniji, ili u američkim depozitarnim dionicama denominiranim u dolarima.

Kako su naveli iz AstraZenece, ovaj kupovina će im omogućiti dodatni razvoj na polju imunologije. “Iznimna je prilika za nas da ubrzamo razvoj u imunologiji, ulazak u novi segment poslovanja, novi segment liječenja pacijenata kojim se do sada nismo bavili”, rekao je izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot.

Alexionov najprodavaniji lijek je Soliris, koji se koristi protiv niza rijetkih imunoloških poremećaja, uključujući paroksizmalnu noćnu hemoglobinuriju (PNH), koja uzrokuje anemiju i krvne ugruške.

AstraZeneca se nada da će se ovom kupovinom i dalje nastaviti raditi na poboljšanoj verziji Solirisa pod nazivom Ultomiris za koji iz obje kompanije tvrde da ima još veći tržišni potencijal. Kako su naveli, očekuju još veći rast kompanije nakon što uvedu lijekove za rijetke bolesti i na tržište Kine te drugih zemalja u Aziji. Kako su naveli iz obje kompanije, ugovor bi se u potpunosti trebao zaključiti u trećem kvartalu 2021. godine.

Podijeli

3 thoughts on “AstraZeneca kupuje Alexion Pharmaceuticals

Komentariši