BDP BiH past će niže

BDP BiH past će niže nego što se mislilo

Biznis

Bosanskohercegovačka ekonomija bi u ovoj godini trebalo da oslabi za 6,5 posto, što je nova prognoza Međunarodnog monetarnog fonda i ona je osjetno gora od procjena koje su objavljene u ranijim mjesecima. MMF je za ovu godinu prognozirao pad BDP-a i ostalih zemalja regiona. BDP ili bruto domaći proizvod predstavlja vrijednost svih dobara i usluga proizvedenih u zemlji tokom jedne godine.

Prema MMF-u, BDP Crne Gore past će za 12 posto (tri posto više nego ranija procjena), Hrvatske devet posto (nepromijenjena procjena), Albanije i Kosova po 7,5 posto (2,5 posto više nego ranija procjena), Sjeverne Makedonije 5,4 posto (1,4 posto više nego ranija procjena) i Srbije od 2,5 posto (0,5 posto više nego ranija procjena).

MMF je u aprilu prognozirao pad bosanskohercegovačkog bruto domaćeg proizvoda od pet posto, dakle 1,5 posto manje nego što pretpostavlja nova prognoza.

U najnovijoj prognozi MMF je naveo da će globalna recesija, koju je izazvala pandemija virusa korona, biti slabija nego što se očekivalo ove godine zahvaljujući održivoj aktivnosti u drugom kvartalu u naprednim ekonomijama i Kini. MMF računa na smanjenje svjetskog BDP-a 4,4 posto, odnosno 0,8 posto manje od procjene saopćene u junu.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *