za slijepe i slabovide

Bolji uslovi za slijepe i slabovide

Biznis

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevu danas je predstavljen projekt DANOVA čiji je glavni cilj poboljšati pristupačnost aerodroma, pomorskih luka, te autobusnih i željezničkih stanica za slijepe i slabovidne putnike. DANOVA (inovativne usluge prevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji) je transnacionalni projekt saradnje sufinansiran od Dunavskog transnacionalnog programa Interreg i jedan je od ciljeva programa Evropske teritorijalne saradnje koji je finansiran od Evropske unije.

U Evropi ima više od 30 miliona slijepih i slabovidnih osoba koje nisu u mogućnosti putovati samostalno, jer više od 96 posto prevoznog sistema u Evropi, posebno u Dunavskoj regiji, još nije u potpunosti pristupačno osobama sa oštećenjima vida. U BiH je, po nekim procjenama, oko 5.000 slijepih i slabovidnih osoba.

U ime Sarajevskog aerodroma koordinator PRM projekta Berin Riđanović kazao je da projekt ima tri faze. Projekat će imati više faza (Foto: Klix.ba)Projekat će imati više faza

Sljedeća faza projekta, po njegovim riječima, podrazumijeva novo, inovativno infrastrukturno rješenje i projekt je baziran na način da se umrežavaju transportni sistemi, udruženja slijepih i slabovidnih lica sa lokalnim, državnim organima i istraživačkim institucijama. U toj drugoj fazi bit će raspisan tender gdje će se javiti istraživačke institucije koje će dati prijedlog najboljeg rješenja za slijepa i slabovidna lica.

Treća faza obuhvata pilot projekat, odnosno implementaciju i obuku zaposlenika u konkretnom slučaju aerodromskog operatora kad je riječ o MAS Sarajevo koji će primjenjivati rješenja i vršiti obuku slijepih i slabovidnih lica.

Projekat u trajanju od 30 mjeseci (od 1. jula 2020. do 31. decembra 2022.) i sa ukupnim budžetom od 2.192.546 eura zajedno povezuje partnere iz devet različitih zemalja motivirane da zajedno sarađuju kako bi infrastrukturu prevoza učinile više pristupačnom.

Sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidnih Istočno Sarajevo Jovica Mijatović je kazao da je korištenje bilo koje vrste prevoza za ovu populaciju jako teško, dodajući da da je za njih odlazak na neko putovanje nemoguće bez pratioca, kojeg je također teško pronaći.

Podijeli

Komentariši