Cigareta 5 KM

Cigarete 5 KM, država sebi uzme 4,5

Biznis

Previsoke akcize su povećale cijenu cigareta u Bosni i Hercegovini daleko iznad standarda građana, pa je nabujalo crno tržište po kojem smo evropski rekorder. Svi su na gubitku osim švercera, a budžet svake godine izgubi milijardu KM. S tim novcima svake godine možemo obnoviti svih pet kliničkih centara i 21 bolnicu. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić predlaže smanjenje akciza.

Pretpostavlja se da je svaka druga cigareta u Bosni i Hercegovini nelegalna, a ove godine se procjenjuje da je vrijednost crnog tržišta duhana premašila vrijednost legalne industrije jer zadnje procjene govore da je 60 posto od ukupnog duhanskog tržišta nelegalno. To znači da se godišnje oko 200 miliona pakovanja cigareta kupuje iz ilegalnih tokova. I po tome je Bosna i Hercegovina rekorder u Evropi.

Zašto je to tako? Zbog iznimno visokih nameta na cigarete u Bosni i Hercegovini, od jedne kutije cigareta koja košta oko pet KM, državi na ime akcize i PDV-a ide 4,5 KM, što je najveći namet u Evropi. S druge strane, na crnom tržištu brendirane ilegalne cigarete se prodaju između dvije i tri KM. Naravno, tu država ne uzima ništa i sva zarada ide švercerima i kriminalnim grupama, no građani su zbog niskog standarda primorani kupovati jeftinije.

U gubitku su privrednici i država. Duhanska industrija gubi više od pola prihoda zbog čega je na koljenima, a godišnji gubitak svih firmi u distributivnom lancu duhanskih proizvoda je više od 150 miliona KM prihoda. Država svake godine izgubi skoro milijardu KM, a to znači manje novca za javne potrebe. Primjera radi, svake godine se izgubi toliko novca koji bi bio dovoljan za obnovu svih pet kliničkih centara i 21 bolnice u Bosni i Hercegovini.

Pretpostavlja se da će se prihodi države od akciza na cigarete i duhan dodatno smanjivati i u sljedećoj godini. Bosna i Hercegovina je već zadovoljila zahtjev Evropske unije, a to je da na hiljadu komada cigareta akciza minimalno iznosi 90 eura. Akciza sada iznosi 90,5 eura i veća je u odnosu na onu u svim državama Zapadnog Balkana, gdje su zbog toga i redom niže cijene cigareta, pa onda i manje crno tržište.

Pitali smo ekonomistu Faruka Hadžića zašto se insistira na akciznoj politici prema kojoj su cigarete u Bosni i Hercegovini najskuplje u Evropi, u odnosu na standard ljudi, a koji je doveo do sloma industrije i uzrokuje tako velike gubitke u državnom budžetu iz kojeg se novac preljeva u ruke švercera?

Među onima je koji smatraju da vlast treba razmotriti smanjenje akciza u cilju povećanja priliva novca u budžet. Ukazao je da je ovo pokazatelj da visoki porezi mogu dovesti do smanjenja prihoda za državu. I on je podsjetio šta za građane konkretno znači gubitak tog novca.

Podijeli

5 thoughts on “Cigarete 5 KM, država sebi uzme 4,5

Komentariši