Dobre vijesti iz Brisela

Dobre vijesti iz Brisela

Biznis

Evropska komisija usvojila je danas paket prijedloga kojim je cilj povećati trgovinsku razmjenu između Evropske unije i susjednih zemalja u Pan-euro-mediteranskom (PEM) regiji, među kojima je i BiH.

Ovim prijedlozima mijenjaju se bilateralni sporazumi EU sa sljedećim državama: Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švicarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Srbom i Kosovom.

Kako je saopćeno iz Evropske komisije ovo će pridonijeti ekonomskom oporavku nakon izbijanja koronavirusa. Dalje se navodi da će današnji prijedlozi modernizirati preferencijalne trgovinske sporazume EU s 20 trgovinskih partnera PEM-a čineći “pravila o porijeklu” u tim sporazumima fleksibilnijim i povoljnijim za poslovanje.

Paolo Gentiloni, evropski komesar za ekonomiju, rekao je kako EU mora učiniti sve što može kako bi olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i njenih susjeda na euro-mediteranskom području.

“Pravila o porijeklu“ potrebna su po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost od povlaštenog tretmana.

Ovi postupci osiguravaju da carinske vlasti omogućit će kompanijama da dokažu porijeklo svoje robe. Kad se ispune svi potrebni zahtjevi, roba s preferencijalnim porijeklom ispunjava uvjete za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, ovisno o povlaštenom tarifnom tretmanu.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *