Doprinos Coca-Cole

Doprinos Coca-Cole ekonomiji BiH

Biznis

Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog uticaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti u prošloj godini iznosila je 186 miliona KM, što čini 0,5 odsto BDP-a BiH. Pored toga, Coca-Cola direktno stvara 40 miliona KM dodane vrijednosti, odnosno svaka marka koju stvara Coca-Cola podržava stvaranje još četiri KM dodane vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Takođe Coca-Cola indirektno podržava još 146 miliona KM u ekonomiji BiH.

Ovo su neki od ključnih zaključaka treće Studije o socio-ekonomskom uticaju Coca-Cole u BiH u prošloj godini, koja je prvi put virtuelno predstavljena danas pred predstavnicima relevantnih institucija, vladinog i nevladinog sektora, Stašom Košarcem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnicima akademije, poslovnih udruženja, zajednice poslovnih partnera te medija.

Ova kompanija direktno i indirektno podržava stvaranje 97 miliona KM poreskih prihoda države, odnosno 52 odsto ukupnog doprinosa dodane vrijednosti Coca-Cole u BiH su porezi. Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da ulaganja velikih kompanija, poput Coca-Cole, imaju dalekosežan uticaj na naše društvo i ekonomiju, te da je jedan od najvažnijih parametara zapošljavanje, ali da ima još mnogo toga što čini doprinos Coca-Cole.

Nakon predstavljanja rezultata studije koja objašnjava Coca-Colin doprinos bh. privredi, te uticaj njenog dugogodišnjeg poslovanja u BiH na napredak društva u cjelini, održana je i panel diskusija u kojoj su učestvovali Aida Soko, ekonomska ekspertica i savjetnica premijera FBiH, Vjekoslav Vuković, predsjedavajući Spoljnotrgovinske komore BiH, Nihad Imširović, izvršni direktor Konzuma B-H i Rajko Lazić, generalni sekretar društva Crvenog krsta/križa BiH.

Učesnici panel diskusije razgovarali su o tome šta poslovanje Coca-Cole donosi ekonomiji BiH, šta njenim poslovnim partnerima i svima koji se nalaze u Coca-Colinom dobavljačkom lancu, koliko je za društvo bitno imati kompanije koje nisu tu samo zbog vlastite dobiti, već i dobiti zajednice u kojoj posluju.

Prvu ovakvu studiju Coca-Cola je izradila i predstavila javnosti 2015. godine, a ovo je prvi put da su rezultati objavljeni putem virtuelne konferencije. Takođe, ovo je prvi događaj koji je Coca-Cola organizovala od početka pandemije virusa korona.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *