o stranim investicijama

EK: Mišljenje o stranim investicijama

Biznis

U Evropskoj uniji danas su na snagu stupila nova pravila za direktne strane investicije, a cilj je da se uz ovu vrstu investicija očuvaju strateški interesi na Starom kontinentu.

Komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis je poručio da ekonomska otvorenost neće biti bezuslovna. Tvrdi da je ova politička i ekonomska zajednica država spremna da ostvari strateške ciljeve uz direktne strane investicije, saopćeno je iz Evropske komisije.

Nova pravila nalažu da države članice moraju obaviještavati Komisiju o njihovim mehanizmima za provjeru investicija te formalizovanje razmjene podataka o investicijama između Komisije i zemalja članica, a sve u cilju kako bi institucije EU mogle pravovremeno reagovati.

Države su pristale da će sarađivati i na analizi stranih ulaganja koja bi mogla utjecati na jedinstveno tržište Unije. U nekoliko država se provodi reforma provjere stranih investicija.

Komisija sada ima pravo da izrazi mišljenje o planiranoj investiciji u jednoj od država članica i pred njih se stavljaju jasni kriteriji po ovom pitanju.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *