Ekonomski oporavak SAD

Ekonomski oporavak SAD daleko

Biznis

Ekonomski oporavak SAD je daleko od završetka i mogao bi još uvijek da sklizne u spiralu pada ako ne bude efikasne kontrole virusa korona i podrške rastu, upozorio je danas predsjednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel, apelujući za veću pomoć preduzećima i domaćinstvima.

“Privredna ekspanzija je još uvijek daleko od kraja”, naveo je Pauel u izjavi datoj za Nacionalno udruženje za poslovnu ekonomiju, prenosi Rojters. On je napomenuo da bi, čak i ako oporavak jednostavno previše uspori, to moglo da dovede do “tragičnih” posljedica po ljude u slabijoj finansijskoj situaciji, do produbljivanja nejednakosti i stanja u kojem se “slabost hrani na nemoći”.

U takvoj situaciji, rekao je, zvaničnici bi trebalo da preuzmu rizik da onima kojima je to potrebno daju i više, a ne premalo, pozivajuću indirektno članove Kongresa i administracije predsjednika Donalda Trampa da ciljaju viši iznos u svojoj debati o tome koliko još novca treba potrošiti na pomoć domaćinstvima i preduzećima.

“Premala podrška dovela bi do mlakog oporavka, stvarajući nepotrebne teškoće domaćinstvima i preduzećima. Rizici od pružanja pretjerane podrške su, čini se, za sada manji. Čak i ako se na kraju pokaže da su mjere podrške veće nego što je potrebno, one neće propasti. Oporavak će biti jači i brži”, dodao je Pauel.

Ova izjava, navodi Rojters, označava blagi zaokret u Pauleovim javnim nastupima, pri čemu je ranije njegova retorika bila fokusirana na izgradnju finansijskog “mosta” ka postpandemijskoj eri, a sada sugeriše da bi čak i oporavak koji sklizne u manju brzinu mogao da preraste u vjerovatnu recesiju.

Akcije na Vol stritu su pale nakon Pauelovih komentara, kretanje dolara prema korpi rivalskih valuta je bilo neznatno, dok cijene američkih državnih hartija od vrijednosti bilježe mješovite rezultate.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *