FlyBosnia

FlyBosnia otpustila 20 uposlenika

Biznis

Kao i brojne aviokompanije u svijetu, i domaća FlyBosnia susrela se s velikim finansijskim gubicima u periodu pandemije koronavirusa. Kako saznaje Klix.ba, proteklih dana čak 20 uposlenika je ostalo bez posla u toj kompaniji, a ni plaće nisu isplaćene do kraja ugovora radnika.

Zatvaranje granica, širenje virusa, otkazivanje aranžmana i općenito manjak putovanja vodio je ka pitanju opstanka mnogih kompanija u svjetskoj avijaciji, a kamoli domaćih koje imaju nebrojeno puta manje posla. FlyBosnia je period marta i aprila iskoristila za humanitarne letove odnosno prijevoz medicinske opreme iz Kine prema BiH i Crnoj Gori.

No to nije pomoglo da firma nastavi funkcionisati normalno pa su uslijedili otkazi. Plan rukovodstva FlyBosnije jeste da će ovakav status ostati do proljeća naredne godine kada se nadaju da će situacija u avijaciji i turizmu biti znatno povoljnija, odnosno da će ljudi ponovo početi putovati bar približno kao nekada.

No, FlyBosnia će do proljeća 2021. godine pružati usluge charter letova za domaću turističku agenciju Fibulu, ali unajmljenim avionom i posadom, saznaje Klix.ba. Naime avion koji je do sada koristila FlyBosnia bio jeiznajmljen i više se neće koristiti jer ide na tzv. “rezanje” s obzirom na starost letjelice i mogućnost velikih kvarova.

To znači da će FlyBosnia na proljeće, ukoliko ponovo uspostavi aviolinije iz Sarajeva prema gradovima Evrope i Bliskog istoka, morati osigurati novi avion te vratiti veliki broj uposlenika u sektoru letačkih operacija i drugog osoblja.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *