Formiranje holdinga JKP

Formiranje holdinga JKP u Sarajevu?

Biznis

Kantonalnoj vlasti u Sarajevu jučer je predstavljena studija o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja holdinga javnih komunalnih preduzeća. Profesor Aziz Šunje, jedan od autora studije, je objasnio šta je suština studije i šta bi značilo formiranje holdinga. Podsjetio je da je studiju prije tri godine naručila Vlada KS. Kao cilj studije je naveo drugačiji ustroj komunalne privrede. Govoreći o ovom pitanju naveo je primjere iz drugih gradova u svijetu. Posebno je naglasio tri grada.

“U svim većim gradovima komunalni poslovi se organizaciono javljaju putem holdinga. U realizaciji studije smo obišli Ljubljanu, Zagreb i Gratz – gradove koji mogu biti neka vrsta oglednog modela”, istakao je. Prema njegovim riječima, nakon analize dali su konkretne prijedloge. Za autore studije, kako je kazao, ne postoji dvojba da se treba formirati holding javnih preduzeća. Predložili su dvije varijante.

Objasnio je šta bi formiranje holdinga konkretno značilo za građane.
“Puno je pozitivnih efekata. Jedan od elemenata koji nisam naznačio je artikulacija zajedničkih projekata. Evo jedan primjer. Imate preduzeće Rad koje brine o smeću, imate Toplane koje se bave svojim biznisom. Kroz zajednički projekt se može razmišljati da se otpad koristi kao energetski input u maloj elektrani. Pa ako nešto treba uraditi Sarajevogas, to može koordinirati s drugima”, ukazao je.

Potcrtao je da holding pretpostavlja jednu vrstu centralizacije i smatra da komunalni poslovi moraju biti tretirani kao javno dobro. Kao veliki problem je naveo to što je komunalna privreda pod potpunom kontrolom politike. “Za menadžere tih preduzeća se biraju partijski poslušnici, a ne profesionalci”, dodao je.

Javni prijevoz nije dio Zagrebačkog holdinga. Pitali smo ga da li GRAS, kao jedno od najproblematičnijih preduzeća, treba biti dio holdinga koji bi se formirao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Mi dajemo jednu varijantu kojom bi ulazak GRAS-a bio postupan. Zagreb nama nije model. Zagrebački holding je stvarno jedan konglomerat u kojem je ono što jeste komunalna privreda i što nije. U Zagrebu su čak i apoteke dio holdinga. Nama je model Ljubljana, pa donekle i Gratz, koji su to riješili na nama jedan primjereniji način. Postoje argumenti da GRAS bude u holdingu i izvan njega. Ako pratimo šta je komunalna privreda, onda postoji logika da GRAS bude dio takvog sistema s određenim stepenom samostalnosti”, smatra Šunje.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *