zapelo s MMF-om

Gdje je zapelo s MMF-om?

Biznis

Bosna i Hercegovina još je daleko od milijarde i po KM željenog i neophodnog zaduživanja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Razlog za to prema analitičarima je nerad vlasti i skrivanje vlastitih propusta. Priča o prijenosu nadležnosti je samo još jedan od pokušaja pravdanja neusvajanja mjera za borbu protiv kriminala i korupcije, kaže ekonomski analitičar Draško Aćimović.

“Zakoni o javnim nabavkama, sukobu interesa kao i uvođenje reda u potpuno opljačkane javne kompanije su prioritet kreditora i oni nisu na to spremni. Registar imena koji treba da se preda Centralnoj banci BiH je već dogovoren u prošlom pismu namjere, ali on pokazuje enormne sume novca koje imaju određeni funkcioneri tako da je tu problem”, kazao je on.

Prvi pokušaji udara na Centralnu banku BiH nisu na sreću uspjeli jer bi to dovelo do rušenja cjelokupne finansijske stabilnosti i odvelo BiH u veliku tragediju, dodaje on.

“Centralna banka je posljednji bedem odbrane građana od nekontrolisanog haosa. Drugo, hitno neka prodaju barem 3.000 službenih vozila i kupe građanima najkvalitetnije vakcine, direktno od dobavljača jer samo brzim vakcinisanjem moći ćemo pokrenuti privredu i spašavati ono sto se spasiti može. Trece, neka smanje svoje ogromne plate i troškove jer time sta rade vec devet mjeseci, ugrozili su i medicinske radnike i penzionere i policiju i sve ugrožene socijalne kategorije koji ce imati probleme sa isplatama”, navodi on.

Aćimović kaže da umjesto da su solidarno sve učinili da se tim herojima današnjice povećaju primanja oni ih vode svojim egoizmom u propast.

“Četvrto, afere oko podjele sredstava stranih kreditnih institucija u koje su umješani visoki funkcioneri ne ostavljaju prostora za bilo kakvo razumijevanje od strane međunarodne zajednice”, kaže.

Da problem bude veći, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell rekao je da bi BiH, ako u najkraćem roku ne bude zaključen aranžman sa MMF-om, mogla doći u situaciju da će sljedeću priliku imati tek na proljeće naredne godine.

Podijeli

5 thoughts on “Gdje je zapelo s MMF-om?

Komentariši