Hitno otvoriti granice

Hitno otvoriti granice

Biznis

Privredna komora FBiH uputila je hitan dopis Vijeću ministara o otvaranju granica za turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, a povodom odluke Vijeća donesene na sjednici, 14. jula.2020. kojom se omogućava ulazak u BiH, državljanima iz EU i Schengenskog područja uz negativan test na Covid-19, ne stariji od 48 sati od trenutka ulaska

Prema ranijoj odluci Vijeća ministara omogućen je ulazak državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Srbije i Hrvatske bez potrebe podvrgavanju testu na Covid-19. Shodno navedenom, Privredna komora FBiH želi ukazati na dodatne hitne mjere i odluke Vijeća ministara potrebne za opstanak turističke sezone, očuvanje radnih mjesta i privrednih društava koji se bave turizmom u prvom redu, ali svih ostalih, što za krajnji rezultat ima očuvanje ekonomije, koja već sad bilježi i prejudicira dodatne padove.

Vijeću ministara je ispred Privredne komore FBiH upućen hitan dopis o donošenju odluke o liberalizaciji ulaska turista, olakšavanju procedura viznog režima omogućavanjem podnošenja online zahtjeva, a što se odnosi na turiste turskog i arapskog porijekla (zemlje UAE, Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt).

Naime, prema statističkim pokazateljima najmasovniji i najprofitabilniji broj turista za privredna društva, između ostalih, ugostitelje, hotelijere, trgovine, turističke agencije, prevoznike, taksiste itd. su turisti iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, obzirom na njihovu kupovnu moć i broj noćenja u BiH. Nimalo zanemarljiv podatak u svemu navedenom je i tzv. „vanpansionska potrošnja“ ovih turista, gdje primjera radi prosječna duljina boravka jedne arapske porodice u BiH je od 10 do 30 dana, a prosječna potrošnja vanpansiona je od 5.000 do 1.2000 KM.

Podsjećaju, od početka proglašenja stanja nesreće, među prvima, hotelijeri su bili prinuđeni zatvoriti objekte i otpustiti veliki broj ljudi. Nažalost, bojimo se da će ovo stanje potrajati, i to u prvom redu sa hotelijerima, gdje su već sada veliki hoteli u Sarajevu zatvoreni, a sličan scenarij se svakim danom očekuje i sa nizom preostalih, i u ostalim krajevima Bosne i Hercegovine. Ovi podaci su naročito zabrinjavajući za isključivo turistička područja Bosne i Hercegovine, čime su mnogi dovedeni u egzistencijalno pitanje.

Ističemo da usmjeravanje na ponudu i na potražnju održava nivo ekonomske aktivnosti, potrošnje i budžetske stabilnosti. Stabilizacija privrednog sektora i zadržavanje nivoa potrošnje su ključne mjere u očuvanju ekonomije i ublažavanju uticaja COVID-19 na privredu”, poručili su iz Privredne komore FBiH.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *