Hrvatska ukida kvote

Biznis

Godišnje kvote za uvoz stranih radnika koje je do sada određivala Vlada Hrvatske odlaze u prošlost. Poslodavci iz Republike Hrvatske ubuduće će strane radnike zapošljavati na temelju testa tržišta rada koji će sprovoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Kako piše Večernji list, ovo proizilazi iz nacrta novog Zakona o strancima, koji je u javnom savjetovanju od prošle nedjelje. Provjere vrši Hrvatski zavod za zapošljavanje Prema novom zakonu, poslodavac koji želi da zaposli stranog radnika obratiće se regionalnoj službi HZZ-a koja će provjeriti da li u svojim evidencijama ima nezaposlenih osoba koje zadovoljavaju zahtjeve poslodavca.

Ako ih ima, HZZ će posredovati u zapošljavanju, a u suprotnom će izdati mišljenje na temelju koga će MUP izdati radne dozvole za strance. Test tržišta se, međutim, neće primijenjivati za sezonske radnike u poljoprivredi, ali ni za ona zanimanja za koja Upravno vijeće “na temelju stanja na nacionalnom, regionalnom i lokalnom tržištu rada u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba, kao i potreba pojedinih privrednih delatnosti” zaključi da on nije nužan.

Zabrana poslodavcima koji ne isplaćuju plate U nacrtu se precizira i da se to odnosi na zanimanja koja nedostaju na lokalnom i regionalnom tržištu rada, a ne mogu se nadomjestiti migracijama u zemlji, te implementaciju strateških i investicionih projekata i druge okolnosti važne za privredni rast i održivi razvoj.

Zakon previđa i izuzetke, odnosno poslodavce kojima se neće odobriti zapošljavanje stranaca. Radnu snagu tako neće moći uvoziti poslodavci protiv kojih se vodi postupak zbog neisplate plata, oni koji su u likvidaciji ili im je račun blokiran duže od 30 dana, koji ne plaćaju poreze ili nemaju zaposlenih. Izričito se propisuje i da udio stranaca u ukupnom broju zaposlenih kod jednog poslodavca ne smije biti veći od jedne trećine. Budući da je za primjenu novog modela potrebno prilagođavanje, prije svega u HZZ-u, neslužbeno se može čuti kako će se za prve mjesece iduće godine odobriti privremena kvota za zapošljavanje stranih radnika. U Hrvatskom udruženju poslodavaca se za 2020. godinu predlaže privremena kvota od 81.600 radnika.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *