eksplozija siromaštva

Hrvatskoj prijeti eksplozija siromaštva

Biznis

Zbog koronakrize hrvatskom društvu prijeti prava eksplozija siromaštva, upozoravaju stručnjaci. Sve će, kažu stručnjaci, zavisiti od toga koliko će dugo trajati kriza koju je izazvala pandemija korona virusa, posebno na tržištu rada. Ipak, puno toga će zavisiti od države, odnosno od mjera koje će ona sprovesti kako bi spriječila padanje stotina hiljada građana u zatvoreni krug siromaštva.

Najugroženiji su nezaposleni i radnici u uslužnim delatnostima, kao i stariji građani. Koliko bi tačno siromašnih u Hrvatskoj mogla da proizvede koronakriza, niko se u ovom trenutku ne usuđuje da prognozira. Ipak, upozoravaju stručnjaci, najugroženije grupe su nezaposleni, kojima koronakriza dodatno umanjuje šanse za novo zaposlenje, zatim radno neaktivno stanovništvo, kao i stariji građani i zaposleni u djelatnostima koje je koronakriza bacila na kolena, poput turizma, ugostiteljstva, saobraćaja i ostalih usluga.

Prema tome, prijetnja života ispod granice siromaštva znatno je veća za radnike koji imaju labaviji radni odnos, poput onih s ugovorima na određeno vrijeme, honoraraca, sezonaca i samozaposlenih nego za one sa ugovorima o radu na neodređeno vrijeme.

Dodaje kako je u dobrim godinama, odnosno u vremenima ekonomskog uzleta, manje ljudi u opasnosti od pada preko ruba siromaštva nego u vremenima krize. To potvrđuje i podatak državne statistike, prema kojem je stopa rizika od siromaštva lani smanjena na i dalje vrlo visokih 18,3 odsto. Rizik od siromaštva u Hrvatskoj znatno je veći nego u Sloveniji i Mađarskoj.

Prema podacima koje objavljuju DZS i Eurostat, Hrvatska po udjelu građana kojima je siromaštvo realna prijetnja spada među članice EU s velikim rizikom od siromaštva. U 2018. godini, na primjer, u riziku od siromaštva bilo je 19,3 odsto hrvatskih građana ili gotovo svaki peti. To je više od prosjeka EU, koji je iznosio 17 procenata, te znatno više nego u Sloveniji, u kojoj je stopa rizika od siromaštva iznosila 13,3 odsto, i Mađarskoj, u kojoj je rizik od siromaštva predstavljao prijetnju za 12,8 odsto građana.

Po stopi rizika od siromaštva Hrvatska je 2018. godine, pokazuju podaci državne i evropske statistike, bila najbliža Italiji, u kojoj je stopa rizika od siromaštva iznosila 20,3 odsto.

Ipak, Hrvati su bili nešto gori od Grčke, u kojoj je siromaštvo, ili opasnost od pada u siromaštvo, bila izgledna za 18,5 odsto građana. Slabu utehu predstavlja podatak da je opasnost pada u siromaštvo u EU znatno veća u Rumuniji, u kojoj je stopa rizika od siromaštva 2018. godine iznosila 23,5 procenata, i Bugarskoj, 22 odsto, kao i u baltičkim državama.

Podijeli

1 thought on “Hrvatskoj prijeti eksplozija siromaštva

  1. Nece se to svima desiti.Uvijek ce biti neki klub koji ce imati i viska hrane da ugosti vjecno”gladne”.A ima i restorana u Saboru,gdje za bagatelu mozete dobiti izvrstan obrok.Kao i kod nas.😥

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *