Italija: Izvoz pesticida

Italija: Izvoz opasnih pesticida

Biznis

Italija je na prvom mestu među zemljama Evropske Unije po izvozu opasnih pesticida, u treče zemlje, hemikalija koje su na teritoriji EU zabranjeni. Ovo je rezultat devetomjesečnog zajedničkog rada koje su provele nevladine organizacije iz različitih EU zemalja, kao “Grenpis” (Greenpeace) ili “Javno Oko” (Public Eye) i novinari istraživači.

Proizvodnja i izvoz opasnih hemikalija je uvijek bio obavijen velom tajne, ali je zahvaljujući udruženom naporu ovih organizacija, javnost po prvi put upoznata sa dijelom činjenica. Dokumenti koji su prikupljeni pokazuju da EU fabrike hemijskih proizvoda planiraju proizvesti i prodati u treće zemlje, izvan EU trzišta, više od 82.000 tona pesticida.

Rupe u nacionalnim zakonima i neprecizne uredbe na EU novou omogučuju da fabrike hemijskih proizvoda, nesmetano rade i plasiraju svoje proizvode na tržište zemalja izvan EU. Samo italijanske fabrike proizvode oko 12 odsto od ukupne količine po zdravlje i okolinu opasnih pesticida, koju najčešće prodaju siromašnim zemljama.

“Hemijski giganti preplavali su siromašne zemlje sa opasnim i otrovnim pesticidima koje smo mi, na našem trzištu, ispravno zabranili. Apsurdno je da prodajemo otrovne pesticide u zemlje iz kojih, poslije, proizvodi završavaju na našim stolovima i u našim tanjirima”, rekla je direktor za agrikulturu italijanskog ogranka “Grinpisa”, Federika Ferario.

“Ovu praksu EU mora što pre zabraniti”, kaže Ferario. Posljednjih mjeseci desetak stručnjaka Ujedinjenih Nacija za ljudska prava su apelovali da se prestane sa proizvodnjom i izvozom u siromašne zemlje, hemikalija opasnih po ljudsko zdravlje.

U ukupnom izvozu pesticida iz zemlja EU u trece zemlje udio italijanskih hemijskih proizvođača je oko 12 odsto. Među proizvodima je čisti “trifrularin”, koji proizvodi italijanska fabrika “Finkimika” koji se koristi za proizvodnju herbicida. Ta hemijska supstanca je kancerogena i zbog visoke toksičnosti za ribe i druge morske zivotinje, je još 2007. godine zabranjen u EU. Drugi toksični i po ljudsko zdravlje opasni hemijski proizvod je “atracin”, koji je u zoni Evropske Unije zabranjen jer zagađuje podzemne vode.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *