Izgradnja Kongresnog centra

Izgradnja Kongresnog centra

Biznis

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Općina Novi Grad Sarajevo objavile su javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa “Kongresni centar Sarajeva”, koji će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja. Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 350 i 400 miliona KM.

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinskopravnih odnosa trajalo više od dvije godine. Kongresni centar Sarajeva gradit će se u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Objekat će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna zona općine Novi Grad. U sklopu kompleksa gradit će se hotel visoke kategorije s pet zvjezdica, a goste će moći primiti u 300 soba i 34 apartmana, zatim šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja te jedan dio stambenog prostora.

Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, s pozornicom za 100 izvođača i multipleks kino te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar. Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra planirano je formiranje pet međuetaža koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa će se moći direktno pristupiti iz garaže koja se prostire na 65.544 m2 na tri etaže.

“Izgradnjom ovog objekta Općina Novi Grad će dobiti i centralni trg, predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona”, navodi se u saopćenju.

Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajeva biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *