recesija

Kako da preživite potencijalnu recesiju

Biznis

Ukoliko se brinete da bi potencijalna recesija mogla utjecati na vaše finansije, svoje strahove možete potisnuti tako što promijenite svakodnevne navike i naučite štedjeti kako bi time pretrpjeli manje posljedice.

Imajte fond za hitne slučajeve
Ako imate mnogo gotovine, onda je najbolje da otvorite fond za hitne slučajeve u banci na štednji koja se može povećati za kamate. U tom slučaju, ne samo da će vaš novac zadržati punu vrijednost u vrijeme tržišnih preciranja, već će biti izuzetno likvidan pristup sredstvima ukoliko ste ostali bez posla ili vam je plata smanjena. Također, ukoliko raspolažete vlastitim novcem manje ćete ovisiti o zaduživanju za pokrivanje neočekivanih troškova ili nakon gubitka posla.

Živite u skladu sa svojim mogućnostima
Ukoliko ste inače navikli živjeti u skladu sa svojim mogućnostima i ne rasipati se, onda je manja vjerovatnoća da ćete se zadužiti ukoliko cijene plina ili hrane porastu. U tom slučaju ćete prilagoditi i potrošnju u drugim područjima kako biste izbjegli zaduživanje jer je poznato da se dugovi samo gomilaju ukoliko ih ne možete odmah otplatiti.

Imajte dodatne prihode
Čak iako imate posao s odličnim uslovima, ipak nije loša ideja imati izvor dodatne zarade “sa strane” bilo da je riječ i o nekom honorarnom poslu ili hobiju. S obzirom na to da danas sve manje postoji sigurnost da ćete trajno ostati na poslu, onda dodatne aktivnosti i prihodi mnogo znače.

Dugoročna ulaganja
Iako vrijednosti dionica na tržištu u jednom trenutku padnu, nemojte da vas to obeshrabri već se odlučite na dugoročno ulaganje. Dakle, stanje na tržištu je promjenjivo tako da vrlo brzo može doći do preokreta kada vrijednost počne ponovo rasti. S druge strane, bitno je da kupujete onda kada cijene nisu visoke i kada tržište bilježi pad, jer će to biti prilika da postane vlasnik dionice ili određene robe kojoj će vremenom cijena rasti.

Budite tolerantni na rizične situacije
Bitno je naglasiti da bi vam ulaganja trebala pružiti osjećaj sigurnosti, a ne stvarati dodatnu paniku pa bi zbog toga bilo dobro da promijenite raspodjelu vašu imovine. Međutim, u tom slučaju je bitno da budete strpljivi te da ništa ishitreno ne prodajete ukoliko su loši uslovi na tržištu.

Shodno tome, trebali biste pričekati da se poboljšaju tržišni uslovi kada bi bimo najbolje vrijeme da trgujete dionicama ili one rizičnije zamijenite za neki manji kapital koji će vam donijeti više koristi. S druge strane, ako raspolažete dodatnim novcem i želite prilagoditi raspodjelu imovine dok je tržište u padu, postoji mogućnost da ćete profitirati ulaganjem novca u trenutno manje vrijedne dionice, ali s dugoročnom vrijednošću. Dakle, kupujte jeftine dionice koje ćete vremenom prodati po veoma visokoj cijeni ili ih zadržati na duži vremenski period.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *