Meggleov biznis

Ko preuzima Meggleov biznis

Biznis

Meggle je ukupno izdvojio osam miliona kuna za otpremnine radnicima koje su 25 odsto iznad zakonske obaveze. U osječkoj mljekari proizvodnja će se ipak nastaviti i poslije 1. januara 2021. Meggle i grupacija Fortenova postigli su dogovor, proizvodne pogone će nakon odlaska njemačke korporacije iz Hrvatske preuzeti Belje plus.

Obje strane ne žele još zvanično da potvrde tu informaciju, ali kako piše Poslovni dnevnik, dogovaraju se posljednje “finese”. Koliko je vrijedna transakcija preuzimanja Meggleove proizvodnje, naravno, poslovna je tajna, a prema dostupnim informacijama Belje je spremno da nastavi saradnju sa svim postojećim kooperantima Megglea, a riječ je o 282 mljekara, te namjerava da zadrži najveći dio zaposlenih, odnosno 70 odsto od postojećih 160.

Njima će prije odlaska Meggle isplatiti otpremnine i plate za njihov rad. Sindikati su otpremninama koje plaća dosadašnji poslodavac zadovoljni jer su one 25 posto iznad zakonske obaveze. Vlasnik je za otpremnine, prema dostupnim podacima, osigurao osam miliona kuna.

Time bi, posle četiri mjeseca od objave odluke da gasi proizvodnju u Hrvatskoj, farmeri od kojih Meggle otkupljuje sirovo mlijeko i zaposlenici konačno trebalo da odahnu. Meggle će, kako je uprava u Hrvatskoj već komunicirala, na ovom području Evrope proizvodnju razvijati u BiH i Srbiji, gdje već ima pogone, no u Hrvatskoj, kako se ispostavilo, proizvodnja za kompaniju, nikako nije bila ekonomski isplativa.

Kako je za Telegraf Biznis rečeno iz kompanije Meggle Srbija, Meggle ne seli proizvodnju iz Hrvatske u Srbiju, kako se u jednom trenutku spekulisalo. Umjesto toga, kompanija će nastaviti sa svojim dosadašnjim planovima koje je usvojila za Srbiju, a koji se ne tiču kompanije u Hrvatskoj i njenog gašenja.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *