Kopaonik biznis forum

Kopaonik biznis forum u maju

Biznis

Programski odbor Kopaonik biznis foruma donio je odluku da se umesto tradicionalnog martovskog okupljanja, godišnji sastanak o najaktuelnijim ekonomskim, političkim i društvenim temama u zemlji i regionu, održi od 23. do 26. maja 2021, zbog situacije u vezi sa virusom korona. Kako je sinoć saopštio Savez ekonomista Srbije (SES), želja organizatora, a na inicijativu i uz podršku dugogodišnjih partnera, sponzora i učesnika, jeste da i naredne godine Forum bude održan u tradicionalnom formatu.

Iz SES-a poručuju da će organizacija događaja, raspored i struktura panela, kao i broj učesnika na Forumu biti prilagođeni aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uz primenu i poštovanje svih zdravstveno bezbjednosnih mjera, kako bi se obezbijedila maksimalna sigurnost gostiju i organizatora. Centralna tema 28. Kopaonik biznis foruma je “Svijet poslije COVID19: Novi izvori rasta u promijenjenim uslovima poslovanja”.

Programski odbor uz najavu teme ističe da se svjetska privreda već cijelu deceniju suočava sa izazovima četvrte industrijske revolucije, pritiscima migracionih tokova i opasnostima klimatskih promjena. Dodaju da je preko noći globalna pandemija izazvana korona virusom odnela više od million života, izazvala nezapamćenu ekonomsku krizu i nametnula se kao problem broj jedan.

I pored toga što će, navode, prema najnovijim procenama gubitak bruto domaćeg proizvoda i radnih mesta biti manji nego što se očekivalo, prije svega zahvaljujući monetarnoj relaksaciji i ogromnom fiskalnom stimulusu, svjetskoj privredi je, ističu, nužno ozbiljno i duboko restrukturiranje. Novi početak je, navodi Programski odbor, veliko resetovanje dominantnog modela proizvodnje i svjetske trgovine kao osnove globalnog ekonomskog oporavka u uslovima četvrte industrijske revolucije.

Dodaju da oporavak mora biti usklađen sa održivim ekološkim sistemima, javnim zdravstvom i obrazovanjem. Međutim, on pretpostavlja znatno viši nivo međunarodne saradnje i punog poštovanja globalnih dogovora u domenu ekologije i klimatskih promena, obezbjeđenja potrebnog nivoa i kvaliteta globalnih javnih dobara, i trajnog održavanja tih rezultata na regionalnom i svjetskom nivou.

Konkretnije, navodi Programski odbor foruma, ukazuje veliko resetovanje koje zagovara Svjetski ekonomski forum iz Davosa, koje ima tri cilja. Prvi je, usmjeravanje tržišta u pravcu dostizanja ravnopravnijih ishoda za sve učesnike kroz efikasniju koordinaciju poreskih, regulatornih i fiskalnih politika, bolje trgovinske aranžmane i stvaranje uslova za ekonomsku ravnopravnost.

Drugi, usklađivanje investicija sa zajedničkim ciljevima jednakosti i održivosti. Treći cilj je održavanje inovacija koje donosi četvrta industrijska revolucija u domenu rješavanja pitanja zdravstva, socijalnih izazova i podrške adekvatnoj ponudi javnih dobara.

Kada je riječ o Srbiji i Zapadnom Balkanu, novi početak, odnosno veliko resetovanje na globalnom nivou, definiše okvir u kome Srbija mora da traži odgovore na kovid krizu koja je proizvela značajne ekonomske gubitke, dramatično promijenila ponašanje ljudi (i kao potrošača i kao proizvođača) i, sledstveno, funkcionisanje privreda u regionu.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *