Korona usporila i štednju

Korona usporila i štednju građana

Biznis

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini na kraju septembra ove godine dostigli su rekordan iznos od 13,35 milijardi KM. Prema podacima Centralne banke BiH, u proteklih godinu dana građani BiH uštedjeli su 454 miliona KM ili 3,5 odsto više u odnosu 12,89 milijardi KM, koliko su depoziti iznosili krajem lanjskog septembra.

Iako stanovništvo već godinama kontinuirano povećava depozite, ovaj rast sada je ipak na godišnjem nivou mnogo manji nego što je bio krajem septembra 2019, kada je štednja građana za godinu dana povećana za čak 1,06 milijardi KM ili 8,9%. Mirsad Isaković, ekonomski stručnjak iz Sarajeva, kaže da je uzrok ove pojave virus korona, i to iz nekoliko razloga, koji se se na kraju opet svi svode na aktuelnu pandemiju.

Prije svega, kako kaže, smanjene su doznake iz inostranstva, a 90 odsto štednje, prema nekim procjenama, odnosi se upravo na novac koji građani dobijaju od rodbine iz inostranstva. “Osim toga, problem je i psihološki momenat građana koji su već imali iskustvo krize u ranijem periodu. I tada je zabilježen veliki porast dizanja novca, pogotovo deviznih sredstava. Nakon toga imali smo jedan period konsolidacije i stabilizacije prije ove krize”, rekao je on.

Prema njegovoj procjeni, čim se vrati psihološka sigurnost da je kriza prošla, građani će se opet vratiti bankama, iako, kako naglašava, nema razloga za paniku, jer je bankarski sistem stabilan. Dalje, on naglašava da je razlog i u tome što je nakon blokada granica i poremećaja ekonomskih tokova manje privrednika zarađivalo da bi mogli držati novac u bankama. “Posebno su teško prošle firme iz oblasti metalne, drvne i tekstilne industrije, jer nisu mogle izvoziti”, istakao je Isaković.

Inače, podaci CB BiH, pokazuju da depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 54,9 odsto u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka, pa stoga predstavljaju najvažniji izvor sredstava na osnovu kojeg komercijalne banke mogu finansirati kreditne aktivnosti.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *