Krah slijedi na jesen

Krah slijedi na jesen

Biznis

Korona je gurnula njemačku ekonomiju u najveću krizu poslije Drugog svjetskog rata. Ipak, broj stečaja za sada je manji nego ranijih godina – zahvaljujući državnoj pomoći. Veliki krah prijeti na jesen. Spasiti ili pustiti da propadne? To je bilo veliko pitanje u martu. Njemačka savezna vlada odlučila je da spasava.

U Njemačkoj su kompanije obavezne da podnesu zahtjev za stečaj – ako više ne mogu da izvršavaju svoje obaveze plaćanja ili su prezadužene. Zbog pandemije korone, od 1. marta, i za sada do kraja septembra, firme su oslobođene te obaveze.

Mnogim kompanijama je taj predah bio potreban, jer se ekonomija našla u škripcu. To se vidi i po razvoju bruto domaćeg proizvoda: već u prvom tromjesečju pao je za dva procenta, a u drugom za deset. Za godinu u cjelini, stručnjaci očekuju minus od pet do osam odsto.

Da bi se pomoglo kompanijama, uslijedili su ogromni paketi za spasavanje – u Njemačkoj i čitavoj Evropskoj uniji. Između ostalog, njemačka vlada ublažila je propise o takozvanom radu sa skraćenim radnim vremenom, smanjila stopu PDV-a, odobrila privremenu pomoć i poreske olakšice ili je direktno postala jedan od vlasnika velikih kompanija, prenosi Dojče vele.

Ali, da li sve to pomaže kompanijama da se oporave? U međuvremenu vlada bojazan da bi u oktobru moglo doći do velikog talasa stečaja, čim ponovo počne da se primjenjuje obaveza podnošenja zahtjeva za stečaj.

Broj stečaja se prvo smanjio. “Bilo ih je preko osam procenata manje u prvoj polovini godine nego u istom periodu prošle godine”, kaže Patrik-Ludvig Hanč iz agencije za izdavanje kreditne sposobnosti Creditreform. Savezni zavod za statistiku za jul čak navodi smanjenje od 30 procenata.

Čak i ako se to može tumačiti kao uspjeh, brojke ukazuju i sljedeće – od mjera profitiraju kompanije koje su imale probleme i prije korone. Naime, od obaveze podnošenja stečaja izuzete su sve kompanije koje su od 31. decembra 2019. bile prezadužene ili su imale poteškoće s plaćanjem. Međutim, tog ključnog datuma – u Njemačkoj nije bilo govora o koroni i pandemiji. Zbog toga su se masi za spasavanje našle i mnoge firme kojima tu nije mjesto.

U početku je, naravno, bilo važno preduzećima dati dovoljno slobode kako bi državne mjere pomoći mogle da djeluju. Međutim, u načelu je važno da i u krizi postoji čišćenje tržišta kroz stečaje, rekao je Hanč. “Ako nijedna kompanija ne ode pod stečaj i ne nestane sa tržišta, to znači da više ne postoji razlika između dobrih i loših poslovnih modela.” Time se može stvoriti problem zdravim kompanijama.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *