SAD-Sporazum-s-japanom

SAD- Sporazum sa Japanom

Biznis

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u ponedjeljak da je SAD dogovorio trgovinski sporazum s Japanom koji može biti implementiran bez potvrde Kongresa, ali nije potvrdio da nove carine neće biti usmjerene protiv izvoza automobila.

U pismu Kongresu, koje je objavila Bijela kuća, Tramp je napisao da namjerava sklopiti sporazum o carinama i digitalnoj trgovini “u narednim sedmicama” te je poručio poslanicima u Kongresu da dogovor o recipročnom smanjenju carina, može biti proglašen predsjedničkom proklamacijom, prema odredbi trgovačkog prava. “Takođerću sklopiti izvršni sporazum s Japanom o digitalnoj trgovini”, stoji u Trampovom pismu.

Za usvajanje tog sporazuma nije potrebna potvrda Kongresa, zbog odredbe o tzv. brzom procesu odobravanja. Trampova administracija prošle godine je obavijestila Kongres da će pregovarati s Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres. Tramp se nije osvrnuo na ključnu tačku neslaganja s Japanom – automobile. Naime, iz pisma nije jasno je li Tramp pristao da neće uvesti carine na japanske automobile i automobilske dijelove.

Ministar finansija Japana Taro Aso kazao je da sporazum ne sadržava odredbe o valutama, od čega je strahovao Tokio, jer želi izbjeći bilo kakve obveze koje smanjuju mogućnost intervenisanja na tržištu stranih valuta, u slučaju poremećaja kurs jena, ili smanjuje mogućnost pojačanja ogromnog monetarnog stimulusa. Tramp je rekao nakon samita G7 prošlog mjeseca da “u ovom trenutku ne razmatra carine na automobile”.

Podijeli

Komentariši