Mapa koja pokazuje pad BDP-a

Mapa koja pokazuje pad BDP-a

Biznis

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pad BDP u Bosni i Hercegovini ove godine će iznositi pet posto. Od zemalja bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Pretpostavlja se da će u Srbiji pad biti tri posto, a u Sjevernoj Makedoniji četiri posto.

Prognoze su posebno loše za Hrvatsku i Crnu Goru za koje je navedeno da će imati pad BDP-a od devet posto. Nešto povoljniji izgledi su za Sloveniju gdje bi pad trebao biti osam posto. Za Kosovo je MMF istakao da imati pad od pet posto.

U odnosu na sve ostale evropske zemlje izgledno je da će pad BDP-a, uzrokovan pandemijom koronavirusa, biti u Grčkoj i to deset posto. I druge države teško pogođene pandemijom će imati znatan pad – Španija osam posto i Italija 9,1 posto.

Iz MMF-a su naveli da će u Njemačkoj, kao jednoj od vodećih ekonomskih sila na svijetu, pad BDP-a biti sedam posto u 2020. U Švedskoj, u kojoj nije bilo toliko restriktivnih mjera protiv pandemije u odnosu na većinu zemalja svijeta, to će iznositi 6,8 posto.

Međunarodni Monetarni Fond (MMF; engl. International Monetary Fund (IMF)) je međunarodna organizacija zadužena za nadzor globalnog finansijskog sistema nadziranjem kamatnih stopa i bilansi plaćanja, kao i za pružanje tehničke i finansijske pomoći. Trenutno MMF ima 189 zemlje članice.

Ukratko, “slogan” MMF-a glasi: “zategnite pojas”. Tri su glavna područja aktivnosti: promatranje, financijska i tehnička pomoć. Nadzor se sastoji od procene propisa o novčanoj razmeni zemalja članica s obzirom na uverenje kako jaka i dosledna ekonomska politika vodi stabilnom deviznom tečaju, te pogoduje rastu i razvoju svjetske ekonomije. Financijska pomoć uključuje kredite i zajmove članicama MMF-a s platnim bilansom koja podupire politiku prilagodbe i reforme. (Podatak od 31. januara 2001. pokazuje kako MMF devedeset i jednoj zemlji daje oko 65,3 milijarde dolara kredita). Što se tiče tehničke pomoći, MMF pruža stručnu i inu pomoć svojim članicama pri kreiranju i provedbi finansijske i monetarne politike, osnivanju institucija, dogovorima s MMF-om, te statističke podatke.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *