Montenegro Airlines

Montenegro Airlinesu pomoc

Biznis

Crnogorskom nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu isplaćeno je 25 miliona evra iz tekuće budžetske rezerve, nekoliko dana pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji su održani u nedjelju. To se vidi iz analitičke kartice Ministarstva finansija o isplatama iz tekuće rezerve u periodu od 23. do 29. avgusta, pišu Vijesti i navode da je novac 25. avgusta usmjeren Montenegro Airlinesu.

Tom isplatom počelo je sprovođenje posebnog Zakona o ulaganju i konsolidaciji državnog avioprevoznika Montenegro Airlinesa, iako prema saznanjima Vijesti, još nije završeno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije po pitanju legalnosti državne pomoći nacionalnoj avio-kompaniji, koja je predviđena posebnim zakonom.

Iz Montengero Airlinesa su početkom maja naveli da je sprovodenje posebnog zakona privremeno odloženo zato što se radi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu, koja treba da posluži kao osnova za izjašnjavanje Agencije za zaštitu konkurencije.

Prema nezvaničnim informacijama lista, mišljenje Agencije trebalo je da bude tokom ovog mjeseca. Zakon kojim država sa 155 miliona evra pokušava još jednom da spasi Montenegro Airlinesa usvojen je krajem prošle godine, ali nije dobijena saglasnost da je on u skladu sa pravilima EU o kontroli državne pomoci.

Agencije za zaštitu konkurencije je saopštila da joj je dostavljen nepotpun materijal za donošenje odluke o tome da li je lex specialis za Montenegro Airlines usklađen s propisima o državnoj pomoci.

“Pravilno rješavanje slučaja Montengro Airlinesa je važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o Poglavlju 8 – Konkurencija”, poručeno je iz Delagacije EU u Crnoj Gori nakon što je Vlada u decembru utvrdila prijedlog zakona.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *