dan BH Telecoma

Obilježen dan BH Telecoma

Biznis

BH Telecom je danas održao 2. Sarajevo TechLab pod sloganom “Stay Connected” na kojem su predstavljeni rezultati rada kompanije od osnivanja. Poseban naglasak je bio na društvenoj odgovornosti jedne od najuspješnijih bosanskohercegovačkih kompanija. Konferencija je održana na Dan kompanije koji je utemeljen povodom probijanja telekomunikacijske blokade 1993. godine u Sarajevu. Predstavnici kompanije su podsjetili na poslovne uspjehe i pomoć kompanije drugim društvenim akterima. Ukazano je i na doprinos BH Telecoma zajednici u pandemiji koronavirusa.

Ovogodišnji Sarajevo TechLab je otvorio ministar prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić. “Poznate su činjenice da BH Telecom pruža usluge putem svih tehnologija te da prati svjetske trendove i razvoj. Opslužuje više od dva miliona korisnika i ima najveće učešće na telekomunikacijskom tržištu”, izjavio je.

Prema njegovim riječima, kompanija je kao jedna od najuspješnijih u posljednjih 15 godina uplatila 597 miliona KM Zavodu za penziono i invalidsko osiguranje, zavodima za zdravstvenu zaštitu i za doprinose nezaposlenim osobama. Podsjetio je da je firma za donacije do sada uplatila 19,5 miliona KM.

“To da čini najvećim pojedinačnim donatorom u Bosni i Hercegovini”, dodao je i naveo da je dio tog novca osiguran u dvije vanredne situacije – tokom poplava u Bosni i Hercegovini 2014. i tokom pandemije koronavirusa. Zaključio je da je BH Telecom jedan od najznačajnijih partnera sportskim kolektivima i kulturnim manifestacijama. Direktor BH Telecoma Sedin Kahriman se zahvalio svim prethodnim direktorima smatrajući ih zaslužnim za uspjehe kompanije. Na Konferenciji im je upriličio i prijem. Posebno se osvrnuo na poslovanje u prethodnoj godini.

“Mi smo u 2019. donijeli jednu važnu odluku da 5. septembar obilježimo organizacijom poslovno-tehnološke konferencije kako priliči jednom tehnološkom lideru. Prošla godina je za BH Telecom posebno značajna zbog niza strateških odluka koje su donesene. Pomenut ću neke od njih. To je godina u kojoj je implementiran najzahtjevniji infrastrukturni i tehnološki projekat, a mislim na 4G tehnologiju. Donijeli smo odluke za jedan proaktivan pristup i izlazak na tržište tj. ulazak u poslovne modele u kojima nismo bili – osnivanje kompanije zajedno sa Raiffesen bankom i domaćim partnerima uspostavljanjem novog ekosistema plaćanja, ‘Opa’ sistem, izlazak na tržište start up sistem, igradnja produkcije za audio i vizuelni sadržaj, kao i izgradnja platforme za pametna ICT rješenja”, obrazložio je Kahriman.

Potcrtao je da je prošle godine ostvarena bruto dobit od 57 miliona KM, što je za tri miliona KM više od predviđenog iznosa. Kako je kazao, kao lider su u pandemiji sve svoje resurse stavili na raspolaganje. Kao značajnim je izdvojio i to što su, kako je rekao, redizajnirane sve usluge. Obznanio je i planove za ovu godinu, a neke od njih je nazvao ekskluzivnim.

“Naš plan je da u 2020. investiramo 160 miliona KM sa 115 miliona KM započetih informacija. BH Telecom je obnovio saradnju sa Sarajevo Film Festivalom. Tad smo najavili gradnju najveće platforme za produkciju audio i vizuelnog sadržaja. Mi u ovom trenutku završavamo finalnu selekciju projekata, 50 projekata je prijavljeno po javnom pozivu. Vrlo brzo, u narednih nekoliko sedmica ćemo imati ekskluzivne vijesti po pitanju sadržaja, a u interesu i na zadovoljstvo korisnika usluga BH Telecoma, prije svega usluge Moja TV”, istakao je.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *