Pfizer i Moderna

Pfizer i Moderna će zaraditi 32 milijarde dolara

Biznis

Analitičari s Wall Streeta predviđaju da će kompanije Pfizer i Moderna ostvariti 32 milijarde dolara prihoda od prodaje vakcina protiv koronavirusa samo u 2021. godini.

Velike zarade nisu strane poznatoj američkoj multinacionalnoj farmaceutskoj korporaciji Pfizer, koja vrijedi više od 200 milijardi dolara, ali povećanje prihoda će itetako dobro doći Moderni, mladoj biotehnološkoj kompaniji za koju je malo ljudi čulo prije 2020. godine.

Prema Morganu Stanleyu, jednoj od najvećih finansijskih institucija na svijetu, Pfizer će zaraditi oko 19 milijardi dolara od prodaje vakcina protiv korone, što je daleko iznad ranije procijenjenih prihoda od 975 miliona dolara.

Vrijedi podsjetiti da će Pfizer svoje prihode podijeliti s BioNTech-om, njemačkom kompanijom s kojom je udružio snage na proizvodnji vakcine. Podsjetimo i da bi Sjedinjene Američke Države uskoro mogle odobriti Pfizerovu vakcinu, što je Velika Britanija učinila prva na svijetu.

S druge strane, Modernina vakcina za koronu već je povećala vrijednost ove kompanije na 62 milijarde dolara. Dionice Moderne ove godine su porasle za čak 700 posto.

Očekuje se da će Moderna zaraditi 13,2 milijarde dolara od vakcine protiv COVID-a 19, navodi Goldman Sachs. Ipak, Morgan Stanley ističe da pojedini investitori očekuju da će Moderna zaraditi i do 15 milijardi dolara od prodaje vakcina u 2021., a godine ispred svakako donose nove vrtoglave zarade.

Podijeli

5 thoughts on “Pfizer i Moderna će zaraditi 32 milijarde dolara

Komentariši