Plate u IT sektoru

Plate u IT sektoru

Biznis

Za skoro sve industrije, kako u BiH tako i globalno je 2020. godina donijela promjene u načinu poslovanja, međutim, pojedine industrije, poput informacijsko-komunikacijskog (IKT) sektora, iskoristile su promjene kao priliku za dalji razvoj. Potreba za tehnološkim rješenjima i alatima raste, a IKT sektor već ima uspostavljene prakse rada od kuće i brzo se prilagođava situaciji izazvanom pandemijom COVID-19. Međutim, IKT sektoru nedostaje kvalitetne radne snage.

U Sarajevu je danas predstavljena Analiza potrebnih vještina za softversku industriju rađena u saradnji sa Bit Alijansom tokom 2019. godine u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG), koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

U Sarajevu predstavljena Analiza potrebnih vještina za softversku industrijuU Sarajevu predstavljena Analiza potrebnih vještina za softversku industriju. Prema podacima prikupljenim u ovoj studiji, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, njih 388 ne može biti popunjeno. U većini slučajeva, kao razlog se navodi nepostojanje kandidata s odgovarajućim znanjima i vještinama.

“Već smo poduzeli prve probne korake kako bi premostili jaz između obrazovnog sektora i tržišta rada. Uz pomoć naših partnera iz norveške ambasade i u saradnji sa partnerima iz javnog i privatnog sektora napravili smo plan koji uključuje reformu obrazovanja zasnovanu na potrebama preduzeća i zajednice u cjelini, kao i omogućavanje nesmetanog rasta i razvoja softverske industrije. Neke od ovih reformi vjerojatno će naići na žestok otpor, ali bez obzira na to, moramo raditi za interes šire zajednice”, kazao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne koordinatorice UNDP-a u BiH.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *