Pomoć privrednicima

Pomoć privrednicima

Biznis

Ministarstvo finansija da do kraja sedmice privrednicima uplati novčanu pomoć za ublažavanje negativnih posljedica koronavirusa. Na početku sjednice razmatrana je Informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u HNK koju su izlagali predsjednik Vlade i resorni ministri.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite a u skladu sa podacima koje je iznio Goran Opsenica, kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, u periodu od 17. marta 2020. odnosno od pojave prvoga slučaja zaražene osobe koronavirusom (COVID-19) do 31. augusta 2020. godine, u HNK su registrovana ukupno 1332 pozitivna slučaja.

Testirano je ukupno 14168 osoba, a od 1.332 pozitivna dosad se oporavilo njih 756 dok je bitku za život, nažalost, izgubilo 26 oboljelih. Zaključno s jučerašnjim danom, HNK trenutno ima 550 aktivnih slučajeva. U navedenom periodu trajanja pandemije, hospitalizirano je 125 osoba, na respirator je bilo priključeno njih 24-oro, a ukupno 25 oboljelih trenutno leži u Covid bolnici SKB-a Mostar. U istom je periodu izdano ukupno 5.560 rješenja o zdravstvenom nadzoru, od kojih je 928 trenutno aktivno.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović naglasio je kako je u cilju što bolje i pravovremene pripreme nove školske godine održan veći broj sastanaka sa predstavnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo, sindikata, predsjednicima Aktiva i Udruženja direktora, svim direktorima srednjih i osnovnih škola. Cilj sastanaka je također bio izrada okvira za izradu Kriznih planova rada škola, a u skladu sa preporukama i naredbama.

Vlada HNK će obezbijediti sva potrebna dezinfekcijska i higijenska i sredstava koja će biti dodijeljena školama. Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg prezentovao je informaciju o provedbi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *