Lee Kun-hee samsung

Preminuo Lee Kun-hee

Biznis

Lee Kun-hee, predsjedavajući najvećeg konglomerata u Južnoj Koreji, Samsung Group, preminuo je u 78. godini. Iz Samsunga su izvijestili da je Lee preminuo uz porodicu, ali nisu naveli tačan uzrok smrti. Vjeruje se da je imao srčanih problema nakon što je 2014. godine preživio infarkt.

“Svi u Samsungu će čuvati sjećanje na njega. Zahvalni smo na putovanju koje smo imali s njim”, navodi se u saopćenju kompanije. Lee je u najvećoj mjeri pomogao da mali trgovački posao njegovog oca preraste u ekonomsku moć. Pored toga, učinio je da Samsung Electronics postane jedna od najvećih svjetskih tehnoloških firmi.

Prema Forbesu, Lee je bio najbogatija osoba u Južnoj Koreji, s neto vrijednošću od gotovo 21 milijardu dolara. Lee je bio treći sin Lee Byung-chula, osnivača Samsung Group 1938. godine. Pridružio se porodičnoj firmi 1968. godine, a funkciju predsjednika preuzeo je 1987. godine nakon očeve smrti.

U to je vrijeme Samsung vrijedio za proizvođača jeftinih proizvoda niske kvalitete. Međutim, pod vodstvom Leeja uvedene su radikalne reforme u kompaniji.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *