Prijedlog budžeta FBiH

Prijedlog budžeta FBiH za 2021.

Biznis

Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, nakon sjednice Vlade FBiH, izjavila da je Prijedlog budžeta FBiH za 2021. upućen po hitnoj proceduri u Parlament FBiH.

Podsjetila je da još nisu završeni pregovori vezano za aranžman sa MMF-om, te da se u javnosti pojavila informacija da ima neusaglašenih pitanja između entiteta.

“Nisu neusaglašena pitanja između entiteta, nego su na određeni način neriješena pitanja i nejasno definirana pitanja između BiH i MMF-a vezano za preduslove i određene strukturalne odrednice. Iz tih razloga nismo mogli u proceduru poslati nacrt budžeta, pa prijedlog, s obzirom da nisu bili zaokruženi izvori finansiranja”, navela je Milićević.

Kada je riječ o 2020. zabilježen je drastičan pad prihoda, više od 15 posto, a istovremeno su bili povećani zahtjevi nižih nivoa vlasti, privrednih subjekata, kao i zahtjevi zdravstvenog sekora, jer su povećani troškovi na saniranju i ublažavanju posljedica pandemije.

U Ministarstvu finansija su u takvim okolnostima, kako je navela Milićević, napravili okvir koji je danas na Vladi prihvaćen i on iznosi 5.481.251.699 KM i to je okvir za stabiliziranje javnih finansija, te za nastavak mjera i politika Vlade na oporavku i stabilizaciji privrede.

Dodala je da je u ovoj godni planiran pad prihoda od PDV-a s obzirom na smanjenu potrošnju, napominjući da je neophodno stvoriti preduslove za javne investicije, nešto što u Vladi prepoznaju i podupiru.

Podijeli

1 thought on “Prijedlog budžeta FBiH za 2021.

  1. Budžet u visini od 5,4 MILIJARDE KM, i svega 76 miliona KM manji od lanjskog, iako su korona-mjere uništile više od 50% privrede?! Ovo je bezobrazno, neodgovorno i kriminalno! Plaćamo našim novcem nesposobnjakoviće i lopove, a zauzvrat dobijamo NIŠTA. Bolnice nedostupne, policija ne radi svoj posao, prehrambene namirnice uvozimo i stalno poskupljuju, hiljade migranata šetaju po državi i prave probleme, kriminalci na slobodi itd. Ovaj aparat treba ukinuti i pohapsiti

Komentariši