Privreda

Privreda mora da funkcioniše

Biznis

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da privreda treba i mora da funkcioniše, bez obzira na globalni problem virusa korona koji potresa i Republiku Srpsku i Federaciju BiH (FBiH).

“Bez obzira na činjenicu da je proizvedena jedna vrsta stresa i neke nove izazove, privredni život treba da funkcioniše”, rekao je Košarac novinarima u Bijeljini, gdje učestvuje na Poslovnom forumu menadžera. Košarac je zahvalio svima koji daju doprinos jačanju načina na koji to treba učiniti, bilo da je riječ o javnom ili privatniom sektoru.

On je istakao da je zdravstveno stanje građana Republike Srpske i FBiH najvažnije, ali da treba biti i svjestan činjenice da život ne smije stati.

“Iz aspekta privrede i privredne zajednice treba definisati adekvatnu politiku, a sa tim u vezi rekao bih da smo na početku epidemije kovida 19 imali vrlo jasne politike Savjeta ministara kad je riječ o prohodnosti graničnih prelaza u spoljnotrgoviskom prometu, kada je bila u pitanju potpuna mobilnost agencija za veterinarstvo i kada je u pitanju roba animalnog porijekla”, rekao je Košarac.

On je ocijenio da se u prvim danima pandemije odgovorilo na pravi način.

Kada je riječ o pojavi viškova proizvoda, prije svega životinjskog porijekla, Košarac kaže da su u tom smislu definisane politike da se nastavi sa spoljnotrgovinskim prometom na temelju određenih ugovora koje ima BiH.

“Pokušali smo i da otvorimo nova tržišta, te smo u tom smislu u intenzivnim razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije kako bismo otvorili tržište EU za određene proizvode za koje se procjenjuje da postoje viškovi. Od toga nećemo odustati jer je to veoma značajno za naše proizvođače”, rekao je Košarac.

On je izrazio očekivanje da će Evropska komisija iz deklarativnog pristupa preći na potpuno objektivan i odgovoran način i omogućiti privrednicima iz Republike Srpske i FBiH da izvoze određene proizvode u zemlje EU.

Podijeli

1 thought on “Privreda mora da funkcioniše

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *