Privreda SAD uzletjela

Privreda SAD uzletjela

Biznis

Američka privreda je zabilježila rekordnu stopu rasta od 33,4 posto u tromjesečju jul-septembar, prema danas objavljenim finalnim podacima Ministarstva trgovine. Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda SAD za treći kvartal je blago povećana u odnosu na ranije objavljenu procjenu od 33,1 odsto, izvještava agencija AP, napominjući da će usljed razbuktavanja slučajeva koronavirusa rast vjerovatno usporiti tokom posljednja tri meseca 2020. godine.

Snažan oporavak u prošlom tromjesečju nadoknadio je katastrofalan pad od 31,4 procenta zabilježen u periodu april-jun, najgori u statističkoj evidenciji koja datira od 1947. godine. Agencija Rojters prenosi da je, uprkos rekordnom rastu u prošlom tromjesečju, američki BDP i dalje ispod predkriznog nivoa za 3,4 posto.

Dvadeset i jedna industrija, sa automobilskim sektorom na čelu, doprinjela je rastu BDP-a u prošlom kvartalu, dok je samo rudarstvo (nafta, gas) registrovalo pad.

Privatna potrošnja, koja čini dvije trećine ekonomije SAD, porasla je po godišnjoj stopi od 41 odsto, a rast potrošnje preduzeća je revidiran naviše na 22,9 procenata u odnosu na ranije objavljen podatak od 21,8 posto, zahvaljujući snažnom ulaganju u opremu.

Američki poslodavci su u martu i aprilu ukinuli 22 miliona radnih mesta, a nakon toga su počeli u kontinuitetu da vraćaju zaposlene na posao.

Međutim, broj radnih mesta u SAD je još uvijek za 9,8 miliona manji nego u februaru, a od juna naovamo zapošljavanje usporava svakog mjeseca, navodi AP. Organizacija za ekonomska istraživanja, Konferens Bord, procenjuje da će rast američkog BDP-a u četvrtom tromesečju usporiti na 2,8 procenata.

Podijeli

2 thoughts on “Privreda SAD uzletjela

Komentariši