Priželjkuju 1.300 KM platu

Biznis

Bh. građani prednjače u strahu za svoje poslove, a bili bi zadovoljni prosječnom platom od 1.300 KM i stranim poslodavcem. Pokazuju ovo podaci regionalnog istraživanja nekoliko vodećih sajtova za oglašavanje poslova u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji.

Portal “Posao.ba” je za vrijeme trajanja regionalnih “Virtuelnih dana karijera i znanja”, od 16. do 23. oktobra, u saradnji sa portalima “MojPosao” iz Hrvatske, “Infostud” iz Srbije i “Vrabotuvanje” iz Makedonije, sproveo ovo istraživanje sa ciljem da se usporede sličnosti i razlike na tržištu rada ove četiri zemlje. U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ispitanika, od kojih je iz BiH 37 odsto nezaposlenih, 56 odsto zaposlenih, a sedam odsto se još školuje.

“U narednih godinu dana 62 odsto građana BiH želi promijeniti posao. U regiji se najviše bojimo za svoje poslove, a Makedonci najmanje”, stoji u ovom istraživanju. Nadalje se spominje da tek devet odsto ispitanika u BiH ne bi mijenjalo posao, a 29% promijenilo bi posao ako bi na to okolnostima bili prisiljeni. “U BiH se 49 odsto ispitanika ne plaši za svoje radno mjesto, 26% ih je izrazilo bojazan, dok 25% bh. građana uopšte o tome ne razmišlja”, piše u istraživanju.

U Srbiji se 24 odsto ispitanika plaši za svoje radno mjesto, u Hrvatskoj njih 18%, dok za posao najmanje strahuju Makedonci, 16%. Za čak 53 odsto ispitanika iz BiH idealan šef bi bio strani poslodavac, dok bi petina ispitanika radila za kompaniju u državnom vlasništvu, a 18 odsto radilo bi za sebe. “Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve četiri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima u regiji”, pokazalo je ovo istraživanje. U vođstvu smo i kada je najduži staž u nezaposlenosti u pitanju.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *