nargila barovi

Reakcija vlasnika nargila barova

Biznis

Nakon što je jučer objavljeno da bi Krizni štab u Federaciji BiH od jeseni mogao zabraniti korištenje nargile, stigla je reakcija iz “Udruženja nargila barova”, uime, kako je navedeno, 350 objekata i 3.500 radnih mjesta.

U saopćenju navode da su od početka pandemije poštovali sve naredbe i zabrane, koje su bile na snazi i koje su još uvijek. Ističu da su zbog pandemije koronavirusa njihovi objekti bili zatvoreni više od dva mjeseca, ali da uposlenike nisu otpustili, te da su uredno i na vrijeme isplatili sve plate i doprinose. Preporuke i naredbe su, tvrde, nastavili poštovati i nakon što im je dozvoljeno da počnu s radom.

“U tom periodu kada smo ponovo počeli sa radom, odgovorno tvrdimo da nije bilo zaraženih osoba koje rade u našim objektima, a što se može provjeriti kroz protokol ulaska zaraženih osoba u zdravstvene institucije na području Federacije Bosne i Hercegovine. Odgovorno tvrdimo da niti jedna osoba sa simptomima koronavirusa nije radila u bilo kojem od naših objekata, niti je prenijela virus bilo kome. Svi naši uposlenici i objekti poštuju sve naredbe institucija, tako da svi naši objekti posjeduju dezinfekciona sredstva kako bi posjetioci nargila barova odmah pri dolasku izvršili dezinfekciju ruku, naši zaposlenici uvijek imaju maske na licima, te koristimo jednokratna crijeva i na taj način preduzimamo sve potrebne mjere zaštite naših gostiju”, navode iz Udruženja.

Zbog toga apeluju i predlažu svim nadležnim inspekcijama da odmah zapečate objekte za koje utvrde da ne koriste jednokratna crijeva i gdje se ne vodi računa o higijeni.

“Molimo nadležne inspekcije da u gore spomenutom slučaju ili slučajevima, kada utvrde da se ne poštuju naredbe i sugestije nadležnih organa, a vezano za higijenu objekata, odmah zabrane dalji rad tih objekata, zapečate ih, te ako treba izađu javno sa nazivima objekata koji ne poštuju naredbe i sugestije, ali u isto vrijeme predlažemo da se inspekcije odnose prema svim objektima (ugostiteljskim, nargila barovi, kafići itd.) isto i sve objekte tretiraju na isti način. Kada su u pitanju nargila barovi smatramo da nema mjesta za generalizovanje svih objekata u slučaju da jedan ne poštuje naredbe ili sugestije nadležnih organa”, ističu iz Udruženja.

Sigurni su da postoji način i modus da se vrše stalne kontrole nargila barova i da se odmah zatvore oni koji ne poštuju naredbe.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *