isporuka plina BiH

Rusija prepolovila isporuku plina BiH

Biznis

Ruska kompanija Gazprom je smanjila danas isporuku plina Bosni i Hercegovini za 50 posto, potvrdio je to Milomir Draganić, direktor Gas Prometa. U 15:00 sati popodne je potvrđena količina koju je Bosna i Hercegovina tražila, međutim kasnije je BH-Gasu došla obavijest od Gazproma o količini koja je odobrena, a umanjena za 50 posto.

U dokumentima koji su u posjedu Klix.ba, u odnosu na 526.350 traženih kWh, Rusi su odobrili isporuku 276.350 kWh plina. Obaviještenje Gazproma o isporuci plinaObaviještenje Gazproma o isporuci plina

Draganić je kazao da trenutno provjeravaju razloge umanjene isporuke plina, a kako saznaje Klix.ba Rusi su javili da su u pitanju tehnički razlozi.

Interesantno je da su, kako nam kaže izvor iz Vlade FBiH, Poljska, Mađarska i još nekoliko zemalja na istom plinovodu kao i Bosna i Hercegovina, ali da njima nije smanjena tražena količina plina. Stoga se postavlja pitanje otkud tehnički problemi samo za BiH.

Simptomatično je da odobranje dvostruko manje količine plina Bosni i Hercegovini od ruske kompanije dolazi nakon što su dva člana Predsjedništva BiH odbili da se sastanu sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Podijeli

5 thoughts on “Rusija prepolovila isporuku plina BiH

Komentariši