Sankcije na naftu Venecueli

SAD: Sankcije na naftu Venecueli

Biznis

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra da pooštri sankcije na naftu koje je uvela Venecueli. Specijalni izaslanik SAD u Venecueli Eliot Abrams je  izjavio da SAD razmatraju da ukinu izuzetke koji nekim naftnim kompanijama dozvoljavaju da zamijene venecuelansku sirovu naftu za gorivo od članica OPEK-a.

Američki predsjednik Donald Tramp pooštrio je sankcije venecuelanskoj državnoj kompaniji “PDVSA”, njenim ključnim stranim partnerima i klijentima, otkako je prvi put uveo ove mjere početkom 2019. godine. Pooštravanje sankcija Venecueli Tramp je preduzeo u pokušaju da zbaci sa vlasti predsednika ove zemlje Nikolasa Madura, kojeg većina zapadnih zemalja ne priznaje za legitimnog lidera Venecuele.

Abrams je u telefonskom intervjuu za Rojters rekao da SAD smatraju da su njihove sankcije bile izuzetno efikasne u smanjivanju prihoda za režim u ovoj zemlji. Osim toga, SAD vjeruju da bi sankcije mogle da budu još efikasnije, zbog čega će preduzeti određene korake kako bi ih pooštrile u budućnosti.

Sankcije su već lišile “PDVSA” i većinu njenih stalnih mušterija, ali nisu uspele da oslabe moć Nikolasa Madura, što je izazvalo nezadovoljstvo američkog predsjednika Trampa, kako tvrde zvaničnici. Zbog predsjedničkih izbora u SAD koji se približavaju, Vašington se priprema da ojača svoj stav prema Venecueli, naročito u pogledu sankcija na industriju nafte i zlata.

Abrams je odbio da precizira koji je cilj ovih namjera, ali je rekao da postoje neki izuzeci koje su oni dozvolili prošle godine, koje su pratili i za koje smatraju da bi mogli da budu ukinuti. Ekonomisti i neki opozicioni aktivisti u Venecueli su upozorili da bi sankcije mogle da dovedu do humanitarne krize, ali je Abrams odbacio te kritike i istakao da SAD vode računa o tome.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *