Turistički radnici

Turistički radnici zadovoljni

Biznis

Ljetna sezona u Neumu polako se primiče kraju, a imajući u vidu početak sezone i sve probleme koje je prouzrokovala pandemija virusa korona, turistički radnici u jedinom bh. gradu na moru mogu biti relativno zadovoljni ostvarenim rezultatima.

“Ljetna turistička sezona u sedmom i osmom mjesecu bila je zadovoljavajuća. U četvrtom i petom mjesecu nije se moglo ući u Neum bez negativnog testa na covid-19, nije bilo seminara i kongresa. Lagano smo krenuli u šestom mjesecu, a u sedmom i osmom bili smo puni gostiju i nadam se da će se sezona produžiti još tjedan-dva”, kazao je načelnik općine Neum Živko Matuško.

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostali su turisti iz Slovačke, Češke, Poljske i drugih udaljenijih zemalja. Na neumskim plažama uglavnom su odmarali domaći gosti te turisti iz Srbije kojih je ove godine bilo značajno više nego prethodnih godina.

Kada su u pitanju statistički podaci, hotelijeri kažu kako je špica sezone bila gotovo na razini prošle godine no problem je potpuni izostanak predsezone te neizvjesna postsezona. “Bićemo zadovoljni ako nam ova godina bude na razini 40 do 45 posto u odnosu na prošlu. Sedmi i osmi mjesec su bili iznimno popunjeni, međutim predsezona je nepovratno izgubljena, deveti i deseti mjesec su slabo popunjen i kompletan kongresni turizam je otkazan. Ovih dana nam je otkazan jedan veliki kongres i sve će se u postsezoni svoditi na individualne dolaske i dosta toga će ovisiti o vremenskim prilikama. Bit ćemo zadovoljni ako budemo na 30 posto kapaciteta u devetom mjesecu”, kazao je direktor prodaje neumskog hotela Sunce Davor Krešić.

Hotelijeri ističu kako se nadaju da će s ostvarenim prihodima uspjeti zadržati radnike i dočekati novu sezonu. “Mi imamo stalno zaposlenih osamdesetak ljudi i od početka korona-krize svi smo na nekih 70 posto plaće, pa čak i u ovim ljetnim mjesecima bez obzira što dobro radimo. Cilj nam je da s ovim što smo zaradili preguramo do sljedeće sezone i da radnici ostanu na okupu”, kazao je Butigan.

I hotel Sunce i Grand hotel Neum ostaće otvoreni do kraja devetog mjeseca. Svoja vrata planiraju ponovno otvoriti sredinom trećeg mjeseca 2021. godine, a u slučaju poboljšanja epidemiološke situacije moguće je da budu otvoreni i u vrijeme novogodišnjih praznika. No, kako kažu, sada je prerano o tome govoriti.

“Mi sve radimo kao da će sljedeća sezona biti najnormalnija, kao što rade i turoperatori i naši partneri koji nam dovode goste. Ugovori su potpisani, aranžmani su u prodaji i mi se moramo ponašati kao da će sve biti u redu, ali, naravno, moramo imati i neki alternativni plan. Mi se nadamo da će pandemija stati, da će se avioni dići i da će se sve vratiti u normalu do početka sljedeće sezone”, optimističan je Krešić.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *