Uvoz iz Japana mnogo veći od izvoza

Biznis

Uvoz Bosne i Hercegovine iz Japana čak 40 puta je vredniji nego domaći izvoz u ovu daleku azijsku zemlju. Iako je dijapazon robe koja se izvozi dosta širok i podrazumijeva proizvode poput plastike, stakla, vina, rukotvorina, tekstila, auto-dijelova, papira…, problem je što su količine zanemarive. Investitori i uvoznici iz Japana, čini se, zainteresovani su za bh. turističku ponudu, ali i za domaće proizvode, posebno med, o čemu je nedavno sa predstavnicima Agencije za unapređenje investicija u BiH (FIPA) razgovarala i japanska delegacija koja je posjetila BiH.

Iako bi privrednici iz BiH rado izvozili, problem je što je Japan daleko, a od države i entiteta, kako kažu, nema dovoljno poticaja kako bi bili konkurentni. Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe za “Nezavisne” da je zbog udaljenosti Japana gotovo svaki proizvod iz BiH nerentabilan za izvoz, budući da se radi o manjim količinama, pošto BiH veće količine nekog proizvoda jednostavno nema. “To je jedan od osnovnih razloga malog izvoza”, kaže Vasić i kao primjer ističe da se razgovaralo o izvozu meda u Japan.

Dodaje da su slične razgovore imali sa Kinom kada je u pitanju izvoz meda. Međutim, kako objašnjava, iz Kine su tražili da se med izveze kontejnerski. “Naši pčelari su se zbog toga međusobno šalili da zajedno mogu sakupiti samo jedan kontejner. Dakle, imamo države sa kojima nije realno očekivati ravnotežu. Naravno da imamo debalans, jer Japan izvozi skupu robu, automobile i slično, ali situacija ipak može da se popravi”, kaže Vasić, koji potcrtava da je u posljednjih godinu-dvije u usponu razvoj turizma, za šta u Japanu postoji interes.

Stoga je, kako tvrdi, turizam nešto što na sajmovima treba više poticati, a u čemu će, obećava, bh. turističke agencije podržati i Vanjskotrgovinska komora BiH. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, takođe je mišljenja da su problemi trgovine sa Zemljom izlazećeg sunca mala produkcija iz BiH za tako veliko tržište, ali i daljina.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *