BMW je predstavio snaznije izdanje modela M2 koje sa sobom donosi jos cvrsšcu karoseriju, vise snage, bolje kocnice… Prodaja pocinje sredinom godine.

Nakon nekoliko uvodnih najava BMW je zvanicno predstavio snaznije izdanje modela M2, a u cuvenom M odjelu zaista su se potrudili da na najbolji nacin opravdaju rijec Competition u nazivu Coupea koji ce onim što nudi, definitivno, ispuniti sva ocjekivanja ljubitelja sportskih automobila “stare skole”.

Trolitarski redni 6-cilindarski biturbo motor za ovu priliku “navijen” je na 410 konjskih snaga. Vrijednost najveceg obrtnog momenta iznosi 550 Nm, a u poredjenju sa standardnim M2 na zadnju osovinu ide dodatnih 40 konjskih snaga i 85 Nm obrtnog momenta. Spomenute brojke dovoljne su da M2 Competition (u kombinaciji s rucnim 6-stepenim mjenjacem) od 0 do 100 km/h stize za 4,2 sekunde, sto je 0,2 sekunde sporije u odnosu na rezultat koji automobil ostvaruje u kombinaciji s opcionim 7-stepenim automatskim mjenjacem kojem pomazu dva kvacila.

Maksimalna brzina u oba slucaja je 250 km/h, odnosno 280 km/h ako se kupac odluci za opcioni paket M Driver. Za adekvatnu zvucnu podlogu brine novorazvijeni aktivni izduvni sistem s cetverostrukim zavrsecima, a ispod 19-incnih ojacanih felgi kriju se kocni diskovi promjera 399 milimetara (naprijed) i 378 milimetara (nazad) na kojima su celjusti sa po sest (naprijed) i cetiri klipa (nazad).

U M odjelu su za ovu priliku reprogramirali rad elektromehanickog sistema upravljanja i aktivnog M diferencijala, a doradjeni su i ponudjeni radni programi koje ce vozac sada birati preko novih tastera M1 i M2 koji su smjesteni na upravljacu.S nekoliko elemenata sasije i ovjesa koji su “posudjeni” s modela M3 i M4,M2 Competition u potpunosti ce zamijeniti standardni M2, a prvi primjerci u prodajnim salonima BMW-a trebali bi se pojaviti pocetkom ljeta.

Cijena automobila jos uvijek nije objavljena.