Ostalo je svega nekoliko sedmica do objavljivanja opstih izbora, a BiH politicari imaju sve manje vremena. Postoji dogovor da su reforme neophodne. Ono sto nedostaje je politicka volja da se postigne kompromis. Kao gradjani jedne demokratske zemlje, ljudi u BiH imaju pravo da ocekuju da se izbori odrze, a njihovi rezultati provedu.

“Veoma smo zabrinuti cinjenicom da BiH lideri zanemaruju svoju odgovornost i ne shvataju ozbiljno rizik izbijanja politicke krize. To je neprihvatljivo. Ukoliko se rezultati opstih izbora ne budu mogli provesti, bice jako tesko formirati institucije vlasti. To ce imati negativne posljedice po svakog gradjanina” saopstavaju ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i ambasador Lars Gunnar Wigemark, sef Delegacije EU u BiH.

Izborna reforma jeste komplikovana. Ali, vrijedi kompromisa da bi se izbjegla politicka ili ekonomska kriza, da bi se osigurao pravicniji sistem zastupanja, da bi BiH djelovala vise u skladu sa evropskim standardima i da bi se zastitili gradani BiH.