Ukoliko ste posljednjih dana osjetili pojacanu potrebu za cokoladom, slobodno sebi priustite ovaj slatki grijeh, jer je 7. jula, proslavljen Svjetski dan cokolade.

O tome koliko je cokolada vazan djeo svakodnevnog zivota i kako utice na ljudsko raspolozenje i zdravlje pisane su mnoge price. Od davnina je prepoznata kao afrodizijak i nazivana hranom bogova, a novije studije pokazuju da pozitivno utice na krvni pritisak, te da podstice lucenje endorfina, smanjuje stres i uzrokuje osjecaj zadovoljstva i srjece.

Danas je gotovo nemoguce zamisliti zivot bez cokolade, narocito najmladjima.Koliki je njen znacaj, posebno u proizvodnji poslasticarskih proizvoda, saznali smo u razgovoru sa Draganom Poparom, direktorom proizvodnje kompanije “Krajina klas” Banjaluka.

Popara kaze da o znacaju cokolade dovoljno govori podatak da je kakao danas, kao potrosacka roba, na trecem mjestu, odmah iza secera i kafe.”Cokolada se koristi kao sastojak biskvitnih kora, razlicitih vrsta toplo i hladno pripremljenih krema, museva, pralina, a prilikom dekorisanja kolaca prvi je izbor poslasticara”, navela je Popara.