Porsche Taycan sa pogonom na struju pocece da se izraduje 2019. u fabrici u Cufenhauzenu.

Njemacki proizvodjac saopstio je da ce pogon u kome ce se sklapati prvi Porscheov serijski model sa elektricnim pogonom biti “fabrika u fabrici” sa potpuno novim transportnim sistemom vozila na proizvodnoj traci. Ovaj sistem omogucice da se na istom prostoru obavlja vise radnih operacija u procesu izrade automobila. Uvodenje modela Taycan u proizvodnju reflektovace se i na broj zaposlenih u kompaniji. U planu je otvararanje oko 1.200 novih radnih mjesta u fabrici u Cufenhauzenu, sto ce predstavljati jedan od najvecih impulsa u zaposljavanju novih radnika u istoriji Porschea.

Njemacki proizvodjac investirace 6 milijardi evra u “elektricnu mobilnost” i ocekuje da, pocevsi od 2025. godine, preko 50% izradjenih Porschea ima elektricni pogon. Vozilo ce imati dva konstantno sinhronizovana motora, jedan za prednju, a drugi za zadnju osovinu koji ce zajedno isporucivati oko 600 KS.

Dva elektromotora ce se napajati strujom iz litujum-jonske baterije dovoljne za domet od 500 kilometara.Taycan bi trebalo da ubrzava 0-100 km/h za manje od 3,5 sekundi, dok bi 200 trebalo da “uhvati” za manje od 12.