Uragan Florens priblizava se Istocnoj obali SAD. Vec su poceli zestoki udari vjetra praceni kisom koji duvajom brzinom izmjedju 60 i 120 kilometara na sat.

Jutros je Florens prosao 350 kilometara istocno od Juzne Karoline, a krajem danasnjeg i pocjetkom sutrasnjeg dana priblizice se obalama Sjeverne i Juzne Karoline. Iako je uragan malo oslabio, meteorolozi upozoravaju da istok SAD i dalje ceka katastrofa nevidjenih razmjera.

“Cak i ako uragan oslabi do kategorije 1, i dalje nas ceka oluja kategorije 4 i velika katastrofa, rekao je meteorolog Cad Maestdao.Ocjekuje se da ce uragan preko Sjeverne i Juzne Karoline prolaziti puna tri dana, sve do nedjelje.

Amjericki zvanicnici poslali su alarmantno upozorenje svima koji se nalaze na putu snaznog uragana Florens, javlja CNN.Upozorenje je nedvosmisleno i jasno, a glasi – sklanjajte se s puta uraganu, i to odmah! Vlasti su zabranile saobracaj preko mosta u smjeru ostrva na kojem se nalazi grad Karolina Bic, a uveden je i policijski cas.

Procijenjeno je da je deset miliona ljudi u opasnosti od uragana. Ocjekuje se nadolazak mora i do 13 metara, kao i do 75 centimetara kise.