U Pekingu je danas potpisan ugovor izmedu Vlade Srbije, Rudarsko-topionicarskog basena (RTB) Bor i kompanije “Zidin” o preuzimanju ovog basena, investiciji vrijednoj 1,460 milijardi dolara.

“Danas je veliki i vazan dan za gradane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko ce doci u Bor u narednih sest godina”, rekao je ministar finansija Sinisa Mali novinarima. Ugovor o strateskom partnerstvu izmjedju Vlade Srbije i RTB-a Bor i kompanije “Zidin”, je u ime Vlade Srbije potpisao ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antic.

Mali je potpisao i Memorandum o razumijevanju izmedju Vlade Srbije i kompanije “Sidadzuang Dzij” i Memorandum o razumijevanju izmjedju Srbije i Sandong provincijske transportne grupacije. On je naveo da je prethodno potpisani ugovor sa kompanijom “Sandong Linglong” za gradnju nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicija vrijedna skoro milijardu dolara.

Mali je rekao da je potpisao i ugovor sa kooperantom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, kao i jos jedan ugovor sa kompanijom koja namjerava da proizvodi cink oksid u Zrenjaninu,sto je investicija vrijedna oko 80 milion evra, koja ce otvoriti 280 radnih mjesta u tom gradu.

On je najavio da ce sutra sa kineskom kompanijom CRBC biti potpisan vazan ugovor u vezi sa izgradnjom industrijskog parka u Borci, koji ce se prostirati na povrsini vecoj od 300 hektara. Mali je istakao da ce ovaj industrijski park potpuno promijeniti perspektivu Srbije.