138 rođenja Maka Dizdara

103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

Kultura

U sarajevskoj vijećnici danas je obilježena 103. godišnjica rođenja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika Maka Dizdara. Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić je poručio da će Dizdareva zaostavština zauvijek biti aktuelna. Kako je kazao, on je više živio za nas, nego što smo mi živjeli za njega.

U ime Grada Sarajeva obratio se Ivica Šarić koji je podsjetio da je 2012. godine Grad Sarajevo donio odluku da podrži manifestaciju “Slovo Makovo”, ali da se to desilo samo jednom.

“To je bilo jednom i nikada više. Izgleda da je naš usud da sve što je lijepo doživimo jednom, dva puta i nikada više. Ružno, nažalost, doživljavamo više puta. Za to sam da svi damo sve od sebe da samo više puta doživljavamo ono što je lijepo i da ova manifestacija potraje. Svjesni smo da će Mak Dizdar živjeti i bez nas jer živi preko svojih djela”, rekao je Šarić i naglasio da će se uvijek zalagati da se ova manifestacija održava pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva.

Gudački kvartet SA Sinfoniette izveo je partituru Vlade Miloševića “Kameni spavač”, dok su glumci Miki Trifunov, Elma Juković, Igor Skvarica i Dino Sarija recitirali stihove iz različitih perioda Dizdarevog pjesničkog stvaralaštva. Organizatori događaja bili su Fondacija Mak Dizdar i BZK Prepoord, a pokrovitelji su bili kantonalno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Podijeli

1 thought on “103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *