Toše Proeski

13 godina otkad je otisao Tose

Kultura

Makedonski pjevač Toše Proeski poginuo je 16. oktobra 2007. godine u automobilskoj nesreći, a njegovo vječno počivalište je godinama bila improvizovana grobnica. Iz Kruševa sada napokon stižu dobre vijesti i konačno se rješava bolno pitanje – završava se Tošetova “vječna kuća”, dostojno mjesto na kojem će počivati.

“Vječno počivalište pop-ikone i našeg sugrađanina Tošeta Todora Proeskog bilo je neostvareni san mnogih fanova i posjetitelja Kruševa. Naš cilj je bio izgradnja tog vječnog doma, a to znači puno za našu opštinu i za našu državu. Toše Todor Proeski je pop-ikona ne samo u Kruševu, on je ambasador Kruševa, ambasador naše zemlje i on je pokazivao kako treba čuvati i braniti našu zemlju”, rekao je gradonačelnik Kruševa Tome Hristoski.

Obnavlja se i manastir kom je Toše pomagao u izgradnji gdje je često i spavao. Soba u kojoj je Toše spavao – netaknuta je. Sto metara dalje stoji krst, postavljen u Tošetovu čast.

“13 dugih godina”

Sjećanje na pjevača čuvaju kako obožavaoci, tako i kolege. Toni Cetinski se povodom ove bolne godišnjice oglasio na svom Instagram profilu.

“Trinaest dugih godina. Sutra negdje u ovo vrijeme napustio si nas fizički, ali samo fizički, brate moj. Ne mogu vjerovati koliko i dan-danas nedostaješ i koliko nam je još uvijek teško što si prerano otišao. Život stvarno nije fer. Pitaš me gdje sam i šta radim? Plačem, da plačem… Na putu naravno i odvratna je kiša, ali tvoj osmijeh je nada. Biće sve u redu dok imamo tebe koji nas čuva svojom prisutnošću, pjesmama i svemu dobrim i plemenitim što si ostavio na ovoj planeti. Ti si anđeo dobrote. Znam da nas čuvaš kao što i ti moraš znati da si uvijek u našim molitvama. Voli te brat”, napisao je Toni.

Podijeli

Review Overview

Summary
5

3 thoughts on “13 godina otkad je otisao Tose

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *