39 godina od smrti Džona Lenona

Kultura

Prije 39 godina, 8. decembra 1980. godine, preminuo je Dzon Lenon, muzička ikona 20. vijeka.

Mark Dejvid Čapman toga dana ubio je muzičara čuvene grupe ” The Beatles” . Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u prolazu  obližnjeg dvorišta. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona. Dzon Lenon je napravio par koraka i prije nego što će pasti, rekao: “Upucan sam“.

Policajci koji su prvi stigli na mjesto zločina su, vidjevši da se radi o teškim povredama, hitno odvezli Lennona u bolnicu svojim kolima, ne čekajući na ambulantu. Dežurni doktor je ustanovio smrt po dolasku u bolnicu. Povrede su bile teške, meci su pogodili aortu, glavnu žilu koja odvodi krv iz srca. Lennon je do dolaska u bolnicu izgubio oko 80% krvi iz tijela.

Ubica Mark David Chapman je, nakon što je pogodio Lennona, sjeo na trotoar i mirno sačekao policiju. Nije se opirao hapšenju.

Toga dana svijet je ostao bez borca za mir, za prava radnika, čovjeka koji se zalagao da nema granica među zemljama, ljudima i religijama, čovjeka koji je želio da “svijet jednog dana diše kao jedno”, da bude ujedinjen i živi u miru.

jon lenon
Lennon vježba “Give Peace a Chance” ,1969.
Ime John Winston Lennon
Rođenje 9. oktobar 1940.
Liverpool, Engleska
Smrt 8. decembar 1980.
Zanimanje kantautor, muzičar, pjesnik, likovni umjetnik, mirovni aktivist
Žanr(ovi) Rock, pop, eksperimentalnma muzika
Aktivni period 1957 – 1975, 1980

 

Dzon Lenon je bio predvodnik slobodarskog duha svoje generacije, pjevač, tekstopisac, politički aktivista, idol. Novinari koji su imali čast da ga intervjuišu govore da je bio iskren i jednostavan čovjek, otvoren ka različitosti u svijetu oko sebe, duhovit, oštrouman i svjestan značaja koji njegova riječ prenosi.

Iako je živio samo četiri decenije, njegovo ime ostalo je upamćeno i zabilježeno u istoriji muzike, a njegov doprinos pop-kulturi prepoznali su mnogi širom planete, pa je tako po njegovom imenu nazvan aerodrom u Liverpulu, najveći park u Havani, park u Barseloni, u njegovu čast podignuti su mnogi spomenici, a o njegovom životu napisane su brojne biografije.

Najpoznatije pjesme Dzona Lenona iѕ solo karijere su mu Imagine, Jealous Guy, Give Peace A Chance.

1981. Bryan Ferry i Roxy Music u čast ubijenog John Lennon-a snimaju cover verziju njegove pjesme Jealous Guy .

Dzon Lenon – Imagine

Zašto je Mark Chapman ubio Dzona Lenona?

Podijeli
Tagged

Review Overview

Summary
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *