film "Ne u moje ime"

AJB DOC: Najbolji film “Ne u moje ime”

Kultura

Nakon svjetske premijere filma Dream team babe Lejle Zvizdić, koji donosi priču o najstarijem ženskom bendu, o babama koje su ostatak života odlučile proživjeti, a ne preživjeti i koje sve nedaće prolaze uz pjesmu i smijeh, upriličeno je proglašenje pobjednika Trećeg AJB DOC Film Festivala te su “virtuelno” dodijeljene nagrade.

Članovi međunarodnog žirija, priznati i iskusni stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja – Oggi Tomić, filmski autor i reditelj sa sjedištem u Londonu, Irena Jelić iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Patrizia Mancini iz Sunny Side of the Doca – odlučivali su o nagradama za najbolje filmove u Takmičarskoj i selekciji AJB Prikazuje.

Žiri je naveo da su pobjednički filmovi fantastično uređeni i istakao kako se osjeti da je u njih uloženo mnogo truda, strasti i ljubavi. “Svaka priča je detaljno prenesena na film. Jednostavno, čast mi je bila gledati ove filmove”, rekao je Tomić.

AJB DOC Main Award, nagrada za najbolji film u Takmičarskoj selekciji, dodijeljena je filmu Ne u moje ime (Objector) rediteljice Molly Stuart. Priča je to o devetnaestogodišnjoj Jevrejki koja, nakon što počne shvatati šta se događa u izraelsko-palestinskom sukobu, odbija služiti obavezni vojni rok u Izraelu i hrabro se suprotstavlja izraelskoj ideologiji i sistemu.

“Iskrene čestitke timu, rediteljici i svima koji su učestvovali u stvaranju ovog odličnog dokumentarca. Ovom hrabrom filmu i njegovoj ekipi želim sreću na narednim festivalima na kojima budu učestvovali. Nadam se da će mnogo ljudi vidjeti ovaj film i da će širiti njegovu poruku”, rekao je Tomić.

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu Uhvaćeni u mrežu (Caught in the net) čeških autora Vita Klusaka i Barbore Chalupove, koji u formi eksperimenta gledaocima otkriva kako je zlostavljanje djece putem interneta postalo veoma raširena i uobičajena prijetnja.

Članica žirija Irena Jelić kazala je da je to “film koji govori o jednoj jako važnoj temi, film koji nas edukuje i ukazuje na to koliko je opasnost blizu” te dodala da svi trebaju pogledati ovo ostvarenje.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *