Aleksa Šantić

Aleksa Šantić mora biti putokaz

Kultura

Tradicionalnu manifestaciju “Šantićeve večeri poezije” koje se po 101. put održavaju u Vladičanskom dvoru u Mostaru, otvorila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Tom prilikom je kazala da Aleksa Šantić mora biti putokaz za sve koji žive u BiH. Ona je kazala kako je Aleksa Šantić bio velikan na čije su postojanju svi zahvalni, te da joj je veliko zadovoljstvo biti u Mostaru zajedno sa poklonicima riječi i djela Alekse Šantića i prisustvovati ovoj važnoj manifestaciji.

Zato je, kako je naglasila, važno spriječiti da bilo kakve nesuglasice bace i najmanju sjenu na ono za šta je Šantić živio i što je ostavio iza sebe. “To je dio identiteta svih nas, i to svih nas zajedno. Moramo se truditi da uvijek pronađemo ono šantićevsko u sebi jer samo na taj način možemo biti bolji ljudi i bolje komšije“, kazala je Cvijanović.

Kazala je da se teoretičari i historičari slažu da je Aleksa Šantić bio srpski nacionalista iz Hercegovine u najpozitivnijem smislu te riječi, ali da istovremeno njegov nacionalizam nije nipošto bio isključiv, nego naprotiv, impulzivan i uključiv i da se podjednako otvarao prema svim svojim komšijama koje je smatrao svojom braćom. Dodala je da se o Aleksi Šantiću ne može govoriti, a da se ne spomene njegov društveni rad, politički angažman i kulturna emancipacija Mostara toga vremena.

“Za nas sve koji živimo u Bosni i Hercegovini Aleksa Šantić mora biti putokaz za bolje međusobne odnose, više razumijevanja i sloge, jer Šantić podjednako pripada svima, a istovremeno za čudo ne pripada nikome posebno. Vrijednosti i ideali za koje se Šantić zalagao su univerzalne i vanvremenske, kao što je krajem 19. i početkom 20. vijeka bilo potrebno za njih se grčevito boriti, tako je nažalost i danas“, kazala je Cvijanović.

Ovogodišnje 101. izdanje Šantićevih večeri poezije održava se od 11. do 18. oktobra u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta gradski odbor Mostar i Srpskog kulturnog društva Gusle uz poštivanje epidemioloških mjera.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *